Selaković: Dok je Kurti u Prištini, dijaloga verovatno neće biti

Beograd, 2. februara 2021 ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 4. novembra 2020 - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic rekao je jutros da Srbija nije nimalo srecna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Izraela i tzv. Kosova i ocenio da ce to svakako uticati na odnose Srbije i Izraela. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Naredne nedelje u Srbiju i na Kosovo dolaze evropski i američki izaslanik Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Centralna tema biće pitanje dijaloga Beograda i Prištine, a šef srpske diplomatije Nikola Selaković kaže za RTS da je očigledno da, otkad je Kurti na čelu vlade u Prištini – da dijaloga nije bilo i da ga verovatno neće ni biti.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je rekao da će centralna tema prilikom razgovara sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom biti pitanje dijaloga Beograda i Prištine i sve što opterećuje te odnose na putu normalizacije.

„Naša pozicija i ono što se ne menja je to da smo uvek spremni da sednemo za pregovarački sto i da razgovaramo, ali nam je očigledno da otkad je Kurti u Prištini i otkad se on pita, da nije bilo dijaloga i da ga verovatno neće biti, dok god on odlučuje“, rekao je Selaković za RTS.

Istakao je da je Beograd posvećen dijalogu, da je očuvanje mira i stabilnosti, ali i interesa na Kosovu i Metohiji prioritet.

Beograd, kaže, odmerava svoje poteze i mudro donosi odluke.

„Činjenica je da veliki broj država želi da čuje Srbiju i sa njom razgovara – Srbiju koja je dve godine zaredom najbrže rastuća ekonomija, koja je ugostila prijatelje iz Nesvrstanih, što je ostavilo dubok utisak među njima, Srbiju koja se ubrzano razvija“, rekao je Selaković, navodeći da je to rezultat politike predsednika Aleksandra Vučića.

Izvor :
RTS