Sednica SO S.Mitrovica: Usvojen tromesečni finansijski izveštaj

Odbornici Skupštine opštine Severna Mitrovica usvojili su danas tromesečni finansijski izveštaj za ostvarivanje opštinskog budžeta. U pitanju je izveštaj za period januar-mart, a prema njemu, za to vreme najviše je rashoda imao kabinet gradonačelnika i administracija.

U izveštaju koji je danas na 28. redovnoj sednici predstavila direktorka finansija i ekonomskog razvoja ove opštine, Mevljude Peci Šalja, najpre su se razmatrali sopstveni prihodi. Prema planu oni su, na godišnjem nivou, da dostignu cifru od 90,000 evra, a tokom ova tri meseca iznose 16,582 evra.

„To znači da je u periodu januar-mart, već dostignuto 18 odsto od planiranog za ovu celu godinu. Ujedno, u poređenju sa prošlogodišnjim prvim tromesečnim periodom, dostignuto je 67,93 odsto prihoda više“.

Najviše prihoda imala je administracija (11,797 evra), na prvom mestu – takse za ostale izvode matične službe. Zatim, tu su i takse za registraciju vozila, takse za izvode umrlih, takse za izvode venčanih i za izvod rođenja.

Posle administracije, najviše prihoda imao je sektor Urbanizam i inspekcija, 4,785 evra – samo za zakup javne imovine.

Kada su u pitanju rashodi, od 6,367,531,00 evra koliko je bio za ovu godinu planiran budžet (uključujući i planirane prihode) – ukupno je do sada utrošeno 312,106,42 evra.

Najviše rashoda imala je kancelarija gradonačelnika. Od izdvojenog budžeta u iznosu od 161,626 evra, utrošeno je do sada 86,254,43 evra.

Posle njih, tu je i administracija, sa do sada 7 odsto utrošenih ukupnih izdvojenih sredstava (od 552.999,99 utrošeno je 40,250,44). Najviše je utrošeno na plate i dodatke.

Netaknut je za ova tri meseca budžet u sledećim sektorima: planiranje ekonomskog razvoja, usluge primarne zdravstvene zaštite, sekundarno zdravstvo, administracija obrazovanja, predškolsko obrazovanje-vrtić, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje. Za sve ove sektore, planirani budžet je 3,240,345,98 evra.

Dušan Milunović, jedini srpski odbornik, upitao je direktorku finansija zbog čega dozvoljavaju da taj iznos propada. Ona mu je objasnila da su to specifični grantovi koji se ne mogu preneti na druge sektore.

Za treću tačku dnevnog reda nije bilo kvoruma

Iako su na početku sednice u skupštinskoj sali bili gotovo svi odbornici ove opštine, pred samo glasanje za treću tačku dnevnog reda, odnosno – prenos sredstava sa kapitalnih investicija na robu i usluge, u prostoriji je ostalo samo njih četvoro.

Samim tim, za glasanje i nije bilo kvoruma.

Prethodno su se za ovu tačku pobunili Dušan Milunović, kao i Betim Osmani, najavivši već da za to neće dati svoj glas.

I sam predsednik SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin, kazao je da to čak nije ni zakonski potkrepljeno.

Izvor :
KoSSev