Sednica Skupštine drugi dan. Vučić: Mislio sam da je razgraničenje rešenje ali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučuć izjavio je da jeste mislio da je razgraničenje rešenje za Kosovo i Metohiju, ali da to više ne misli jer su se prilike promenile.

On je odgovarajući u Skupštini Srbije na pitanje koje je njegovo rešenje, kazao da danas gleda kako da na realan način sagleda poziciju, jer se politička situacija u poslednjih 28 godina menjala, „ne samo našom voljom, već i voljom velikih sila“.

„Ne može pozicija da bude ista pre i posle 1999. godine, kao ni posle 2008, ali ni 2010, sve to nosi nešto sa sobom“, rekao je Vučić i dodao da su neki potezi doveli do usložnjavanja pozicije.

„Ne krijem ništa, ja sam mislio da je razgraničenje rešenje, shvatio sam da je to nemoguće, jer ste mi svi skočili na glavu“, rekao je on.

Odgovarajući na konstataciju poslanika Moramo-Zajedno Aleksandra Jovanovića da je Vučićeva politika prema Kosovu prvo bila „sveta srpska zemlja“, pa razgraničenje i podela a da „danas imamo ovo što imamo“.

„Ja vas pitam koje je tačno vaše rešenje za Kosovo“, rekao je Jovanović i naveo da se „Kosovo dešava svuda po Srbiji“ i da nema velike razlike između Kosova 1999. i Gornjih Nedeljica 2022.

On je rekao da Nedeljice izgledaju kao da su bombardovane, jer su kuće srušene u korist stranog investitora.

Jovanović je podsetio na raniji projekat kada su Srbi i Albanci zajedno sadili jagode, zajedno branili svoju reku i najavio da će u Goradždevcu postaviti solarni panel na srpsku i albansku kuću.

Vučić je odgovorio da podržava ideju zajedničkog gajenja jagoda jer je to ideja Otvorenog Balkana.

„Ali bez zastave nezavisnog Kosova, to je razlika u odnosu na vas“, kazao je Vučić i za to dobio višeminutni aplauz poslanika iz vladajuće koalicije.

Milivojević pozvao Vučića da podnese ostavku

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević ocenio je da je politika po pitanju Kosova koju je vlast vodila u poslednjih 10 godina katastrofalna i pogubna po državu Srbiju i pozvao predsednika Vučića da podnese ostavku, jer je to najbolje i za njega i za Srbiju.

Milivojević je, na sednici Skupštine Srbije, rekao da vlast 10 godina ubeđuje narod kako vodi najbolju politiku, koja je mudra, da je Srbija pobedila sa 5:0, a da je ta politika, bez obzira da li su je vodili kao radikali ili naprednjaci, katastrofalna.

„Tražite konsenzus – sa kim, sa lopovima, bitangama, kriminalcima, tako ste nas nazivali. Vama ne treba konsenzus, vama treba krivac“, konstatovao je on, poručujući da nema konsenzusa sa politikom vlasti.

Milivojević je istakao da je Vučić u utorak doveo na balkon Skupštine „stranački megafon“ Simu Spasića da prati sednicu, i poručio mu da dovede bivše predsednike opština Grocka i Brus, Zorana Milojevića Zelju i druge da aplaudiraju.

„Dovedite i iz zatvora i Veljka Belivuka, vašeg istaknutog člana, i sve članove Srpske napredne stranke pustite iz zatvora da dođu, podignite još jedan sprat u Skupštini da mogu da vam aplaudiraju“, poručio je Milojević.

On je pozvao Vučića da nakon podnošenja ostavke, završi školu za košarkaškog trenera, jer je klupa reprezentacije upražnjena.

Milivojevićevo izlaganje je bilo praćeno stalnim dobacivanjima i provokacijama poslanika SNS.

Izvor :
RTV KIM, N1, Beta