Sedmi ’’Medimus’’ u Prizrenu za vikend

Sedmi međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“ koji organizuju Društvo prijatelja Manastira Svetih Arhangela, Dom kulture „Gračanica“ i Fondacija Sveti Arhangeli održaće se u atrijumu crkve Svetog Spasa u Prizrenu, 27. i 28. avgusta 2022.

„Medimus“ je festival srednjovekovne i renesansne muzike koji daje jedinstven spoj autentičnog, starog Prizrena, umetnika i publike.

„Medimus“ je dobitnik je nagrade „Muzika Кlasika“ za 2018. godinu u kategoriji Festivala od regionalnog značaja.

„Festival ’Medimus’ je jedan od retkih kulturnih bisera koji neguje i promoviše vrednosti uz pomoć muzike. Na poziv organizatora, imala sam veliku čast i lično zadovoljstvo da dva puta budem učesnik ovog festivala kao vokalni solista ansambla ’Renesans’ i ansambla ’Medimus’. To je za mene predstavljalo nesvakidašnji doživljaj. Izvoditi muziku u takvom ambijentu, gde još uvek odjekuju melodije koje su stvarali i izvodili vekovima ranije naši slavni preci, samo nas dodatno podseća i obavezuje da negujemo, obnavljamo i prenosimo kulturnu i duhovnu istoriju kroz svojevrsni muzički vremeplov“, rekla je Кatarina Božić, dirigent i vokalni solista.

Program ovogodišnjeg „Medimusa“:

Subota, 27. avgust 2022.

Otvaranje izložbe fotografija „Medimus“ (2018–2021) koncertnog fotografa El Gvojosa u 19:00 časova
Nastup internacionalnih ansambala Medimus/Canso u 19:30 časova

Nedelja, 28. avgust 2022.

Nastup ansambla „Anonymus 4“ u 19:30 časova

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, a pomogli su i: Telekom Srbija, Windmill Novi Sad, Кolašin prevoz Zubin Potok.

Izvor :
Medija centar Čaglavica