SD: Cilj vlasti nije naplata električne energije

„Poslednja u nizu diskriminatorskih odluka Prištine, u vezi sa potraživanjem navodnog duga od 12 miliona evra za utrošenu električnu energiju od četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom, doneta je kako bi se još jednom direktno doveo u pitanje opstanak Srba“, navedeno je u saopštenju za javnost dostavljenom medijima iz Srpske demokratije (SD).

Naplatu duga za električnu energiju Priština potražuje iz sredstava koja su dogovorom usmerena na razvoj većinski srpskih sredina i delimično iz budžeta opština u narednoj godini.

“Naplata ovih potraživanja značila bi blokadu računa sve četiri opštine”, navedeno je u obraćanju u ime ove političke partije.

Dalje je istaknuto da ih ove činjenice navode na zaključak da je ovaj potez napravljen u cilju blokiranja rada lokalnih samouprava, baš u trenucima kada bi, po završetku predstojećih lokalnih izbora, Srbi opet preuzeli rukovođenje opština.

“Srpska demokratija poziva sve međunarodne faktore, koji su garanti postignutih sporazuma, da odmah reaguju i zaustave jednostrane akcije Prištine koje su, očigledno, usmerene na što intenzivnije iseljavanje srpskog naroda sa Kosova”, navedeno je.

U SD su mišljenja da ovim potezima premijer Kosova Aljbin Kurti “dodatno otežava normalizaciju odnosa i nastavlja stihijsko etničko ćišćenje, te opet prisvaja nešto što mu ne pripada”.

“Podsećamo da Fond za razvoj severa Kosova nije privatno vlasništvo gospodina Kurtija. Stoga, on ne može da raspolaže nečim što ne poseduje. Sredstva iz Fonda za razvoj severa Kosova namenjena su razvoju opština i predstavljaju javno dobro svih građana u datim opštinama: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok”, dodaje se.

U SD smatraju da “cilj kosovskih vlasti nije naplata električne energije”.

“Posredi je demonstracija sile nad srpskim stanovništvom koje čini većinu u tim opštinama. Ovim potezima kosovska vlast nastavlja sprovođenje svog plana o smanjivanju broja Srba na celom Kosovu, a pogotovo na severu Kosova”, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz Srpske demokratije.

Izvor :
Kim