Savetnik Zelenskog: Nije pravi trenutak za priznanje Kosova

Jehor Černijev, savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog rekao je za Radio-televiziju Kosova (RTK) da „trenutno nije pravo vreme“ da se govori o razmatranju priznanja Kosova od strane Ukrajine. On je dodao da Ruska Federacija pokušava da ubije Zelenskog, ali da je on još uvek u Kijevu.

Černijev je upitan da li će Ukrajina razmotriti priznanje Kosova.

„Mislim da trenutno nije pravo vreme“, rekao je on.

Na pitanje o bezbednosti ukrajinskog predsednika jer postoje izjave da su on i njegova porodica glavna meta, on je rekao da Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog, ali da je predsednik i dalje u Kijevu.

„Da, to je tačno. Ruska Federacija pokušava da ubije predsednika Zelenskog i uspostavi vladu, novog predsednika u Ukrajini, ali predsednik je i dalje u Kijevu, glavnom gradu“, rekao je on.

Černijev je naglasio da ukrajinski PVO sistemi nisu dovoljni u borbi sa ruskom vojskom.

„NATO i njegove članice mogu da nam pomognu u veoma važnoj stvari da zatvorimo nebo, što znači da bilo kakva letelica ili projektil ne bi trebalo da bude na ukrajinskom nebu, jer mi imamo najveću štetu od projektila i bombi. Imamo i svoje protivvazdušne sisteme, ali to nije dovoljno, pa nam je potrebna ta podrška“, kazao je on.

Savetnik Zelenskog Jehor Černijev je zaključio da je situacija u Ukrajini izuzetno ozbiljna „sa povremenim ruskim napadima“.

Izvor :
RTV KIM, RTK