Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks novinara, Danas nije

Komisija za žalbe Saveza za štampu jednoglasno je juče odlučila da je Kodeks novinara prekršen u intervjuu Informera sa višestrukim silovateljem, saopštio je UNS. Ustanovljeno je i da je Kodeks prekšen u Glasu javnosti i Blicu, a komisija je dala mišljenje da u intervjuu koji je objavio Danas sa glumcem Goranom Jevtićem, osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom, Kodeks nije prekršen.

U intervjuu Informera, kako je saopštio UNS, prekršena su poglavlja istinitost izveštavanja, odgovornost novinara, novinarska pažnja i korišćenje časnih sredstava.

Neki od članova Komisije konstatovali su da bi se u Informerovom intervjuu moglo utvrditi kršenje ne samo ovih članova, već svakog poglavlja Kodeksa novinara.

„U odluci da li je Kodeks prekršen vodila sam se isključivo sadržajem. U Informerovom intervjuu imamo potpuno bolesnu priču u kojoj se žene savetuju kako da se ponašaju kada ih neko siluje. Sve to priča višestruki povratnik iz zatvora koji je i sam rekao da je od svoje 14. godine proveo tri meseca na slobodi“, kazala je predsednica UNS-a i članica Komisije za žalbe Olivera Milošević.

Da se Informerov intervju može posmatrati kao promovisanje nasilja koje je uznemirilo i decu, ocenila je i predstavnica NUNS-a u Komisiji za žalbe Tamara Skroza.

„Intervju je skandalozna promocija, divljački atak na prošle i potencijalne žrtve ovog i drugih silovatelja. Ovo je širenje ideje o silovanju kao nečemu donekle društveno prihvatljivom, čim je na taj način plasirano“, rekla je Skroza, ističući da se pri ovoj odluci nije vodila minulim radom Informera, već da bi imala isti stav i da se ovaj list tog dana prvi put pojavio na kioscima.

S druge strane, član Komisije za žalbe Vlado Mareš kazao je da je imao u vidu i dosadašnje tekstove Informera i da ne bi imao ništa protiv toga da ovaj slučaj bude linija koja će deliti novinarstvo na staru i novu eru. Ipak, dodao je da je primetio da je kritički stav prema intervjuu „počeo da se razvodnjava“ nakon što je deo režima dao mišljenje o ovom tekstu.

„Razgovor o ovoj temi ne treba utišati i novinari moraju biti osetljiviji na patnju žrtava“, istakla je članica Komisije za žalbe Snežana Andrejević i tražila dopunu delova Kodeksa u delovima o nasilju nad ženama.

Predstavnica javnosti u komisiji za žalbe Vida Petrović Škero je kao posebno opasan izdvojila afirmativan govor o ovom intervjuu i obrazloženje da se njime pomoglo ženama.

Generalni sekretar Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da Komisija dugo nije dobila toliko veliki broj žalbi povodom nekog teksta kao povodom intervjua Informera sa višestrukim silovateljem.

Imajući u vidu da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare napravio paralelu između ovog i Danasovog intervjua sa glumcem osuđenim za nedozvoljene polne radnje nad maloletnikom Goranom Jevtićem, glavni i odgovorni urednik Danasa Dragoljub Petrović i urednik onlajn izdanja ovog dnevnog lista i direktor Dan Grafa Bojan Cvejić uputili su zahtev Komisiji za žalbe da utvrdi da li je u intervjuu sa Jevtićem prekršen Kodeks novinara, saopštio je UNS.

Zahtev da ova tema bude na dnevnom redu je prihvaćen i komisija za žalbe je na kraju sednice dala mišljenje da Kodeks nije prekršen. Za ovo stanovište je glasala većina članova Komisije za žalbe, protiv nije bio nijedan član, dok su Snežana Andrejević i Olivera Milošević bile uzdržane.

Andrejević je rekla da ne postoji pravni interes ni formalno ovlašćenje da se razmatra ovaj slučaj kao tačka dnevnog reda.

Saglasna je bila i Milošević koja je istakla da će ovo biti značajna potvrda etičnosti za Danas, ali da je Komisija tu da postupa po žalbama.

„Smatram da svaka ličnost koja je odležala svoju kaznu ima pravo da živi kao normalno biće. Jevtić je vrlo angažovan glumac i ne može žrtve ugroziti više intervju sa Jevtićem nego njegov profesionalni angažman. Ne bih mu uskratila pravo da govori, ali isključivo o profesionalnom angažmanu. Ipak, smatram da bismo zbog izjašnjavanja o ovoj temi u budućnosti mogli da budemo zatrpani zahtevima za mišljenje. Pretvorićemo se u Komisiju koja ne postupa po žalbama već daje mišljenje“, kaže Milošević.

Skroza je rekla da su tačni argumenti Snežane Andrejević i Olivere Milošević, ali da treba imati u vidu da ne živimo u normalnom društvenom poretku.

„Živimo u društvu gde predsednik na jednoj konferenciji poredi dva intervjua koji su neuporedivi. Za to je trebalo da reaguje Ministarstvo kulture i informisanja iako je bilo u tehničkom mandatu. Zato, ako mi ne raspravljamo, nema ko“, dodala je Skroza i pozvala sve vršioce javnih funkcija da ne porede medije i ne vrše pritisak na njihovu uređivačku politiku.

Predsednik Saveta za štampu i NUNS-a Željko Bodrožić, koji je takođe prisustvovao sednici, rekao je da postoji pravna praznina po pitanju toga da li Komisija za žalbe i kada treba da daje mišljenje o medijskom sadržaju. Ipak, dodao je da prepušta Komisiji da proceni šta je najbolje u ovom slučaju učiniti.

O dilemi da li umetnik u medijima treba da se posmatra kao umetnik ili kao osoba diskutovali su članovi Komisije za žalbe govoreći o ovom intervjuu, ali su svi bili saglasni da Kodeks nije prekršen.

Predstavnica Lokal presa u Komisiji za žalbe Nadežda Budimović kaže da je pitanje mere dobrog ukusa koga će novinar intervjuisati i dati mu prostor „da iznosi svoju životnu filozofiju“, ali da je ovo pitanje stvar ličnog poimanja, a ne prekršaj Kodeksa.

Budimović je istakla da se Savet za štampu suočio sa pretnjama i pritiscima kada je najavljeno da postoji mogućnost da se razmotri da li je u intervjuu objavljenom u Danasu prekršen Kodeks.

Osim intervjua objavljenih u Informeru i Danasu, na dnevnom redu je bio i razgovor objavljen na portalu Glasa javnosti, kojim je, prema jednoglasnoj odluci Saveta za štampu, prekršen Kodeks. Žalbu je uputio Centar za socijalni rad iz Leskovca protiv portala Glasa javnosti zbog objavljivanja emisije u kojoj je Dalibor Cvetković, pravosnažno optužen za fizičko zlostavljanje u porodici , za nasilje neosnovano optuživao bivšu ženu, kako se navodi u žalbi.

Milošević je istakla da u jednom od objavljenih komentara čitalac poziva da se zapali Centar za socijalni rad u Leskovcu.

„Ovo je klasična zloupotreba disfunkcionalne porodice. Koleginica mu je sve vreme gotovo sugerisala šta da kaže. Taj čovek se sve vreme predstavlja kao divna osoba“, dodala je Milošević.

Na dnevnom redu je bio i tekst Blica u kome je, kako je Komisija za žalbe odlučila, prekršen Kodeks novinara. Doktorka Valentina Arsić Arsenijević žalila se protiv dnevnog lista Blic zbog teksta u kome piše da ona „promoviše ivermektin u terapiji korone, a sada tvrdi da ovaj antiparazitski lek pomaže i u lečenju raka dojke“. U žalbi navodi da je članak „neistinit, neobjektivan, nepotpun, zlonameran“, kao i da je novinar nikada nije zvao kako bi proverio tvrdnje koje je izneo i čuo njenu stranu priče.

Izvor :
UNS