Savet bezbednosti o stanju na Kosovu, Istok i Zapad protiv uredbe o uvođenju evra kao jedine valute

Njujork, 8. februara 2024. - fotografija niske rezolucije - U Njujorku je veèeras poèela vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vuèiæ. FOTO TANJUG/ STR/ bg

U Njujorku je održana vanredna sednica Saveta bezbednosti UN o stanju na Kosovu i Metohiji, zakazana na zahtev Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju rekao da su „privremene institucije u Prištini namerno kreirale nepodnošljive uslove za život Srba, kao i da sprovode sistematske napade na civilno stanovništvo“. Jednostrane odluke i potezi doprinose destabilizaciji Kosova, poručila je šefica Unmika Karolin Zijade.

Kina: Tenzije predstavljaju pretnju po mir u regionu

Kineski ambasador pri UN, Žang Jun ocenio je da su jednostrani potezi vlasti u Prištini imali ogroman uticaj na živote kosovskih Srba i izazvali tenzije i paniku koje Kina smatra “veoma ozbiljnim”.

Nove tenzije i obnovljeni antagonizam među etničkim zajednicama predstavljaju pretnju po regionalni mir i stabilnost i doprinose bilo čijim interesima, rekao je kineski ambasador.

Peking je od šefice UNMIK-a Karolin Zijade zatražio da zahteva ukidanje nezakonitih i nerazumnih odluka Prištine, dok je od privremenih vlasti u Prištini zatražio da bez odlaganja odustane od ovih odluka.

“Mir na KiM utiče na mir i stabilnost Balkana i čitave Evrope. Kineski stav o ovom pitanju je jasan od samog početka – jednostrane akcije ne pomažu rešavanjeu kosovskog pitanja”, rekao je Žang Jun.

Podržavamo nastojanja strana da postignu obostrano prihvatljivo rešenje dijalogom u okvorima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, uz poštovanje suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta Srbije, rekao je kineski ambasador.

Tri britanska predloga za smirivanje tenzija

Britanski ambasador pri UN, Džejms Kariuki naveo je tri hitna koraka, koji se moraju sprovesti kako bi se smanjile napetosti na Kosovu.

“Srbija i Kosovo moraju da poštuju postojeće obaveze i izbegavaju jednostrane akcije i retoriku kako bi postavili osnove za obostrano prihvatljiv i održiv međusobni dogovor”, rekao je britanski ambasador.

Kariuki je pozvao Prištini da “suverena prava koristi u skladu sa vizijom multietničke demokratije zasnovane na ustavnim odredbama”.

Rekao je da je nedavnim potezima, kosovska centralna banka pokušala da ispuni svoju ulogu i reguliše promet stranom valutom, ali da je plan sprovođenja ove odluke, za sada, podbacio u polju uticaja na manjinske zajednice.

“Treba da obezbede da Srbi i ostale zaajednice i dalje primaju prihode dok se ne pronađe održivo rešenje”, rekao je Kariuki.

Ujedinjeno kraljevstvo pozvalo je Srbiju da privede pravdi odgovorne za događaje u Banjskoj septembra prošle godine.

SAD traže hitno odlaganje odluke o finansijskim transakcijama

Ambasadorka SAD pri UN, Linda Tomas-Grinfild navela je da je Vašington izrazio rezerve o odluci da evro bude jedina valuta na KiM i pozvala Prištinu da odloži sprovođenje ove odluke dok se ne definišu odgovarajući mehanizmi u skladu sa najboljim evropskim praksama.

“Odluka je doneta bez adekvatne pripreme i bez konsultacija sa lokalnim stanovništvom. Tražimo da početak sprovođenja ovog plana bude pod hitno odložen dok se ne definišu odgovarajuće procedure u skladu sa evropskim standardima”, rekla je Tomas-Grinfild.

Tomas-Grinfild je, takođe, rekla da akcije kosovske policije na zapadu KiM i upad u prostorije srpske nevladine organizacije nije u skladu sa nastojanjima Prištine da stvori multietničko društvo.

“Ali kad smo ovde, moramo upozoriti da, posle četiri meseca, očekujemo da Srbija pozove na odgovornost odgovorne za događaje iz Banjske 24. septembra”, rekla je Tomas-Grinfild.

Dijalog pod okriljem EU je najbolji način da se reše nerešena pitanja, rekla je američka ambasadorka.

Rusija: Akcije kosovskih Albanaca – rizik od novog međuetničkog nasilja

Zamenik ruskog ambasadora pri UN, Dmitrij Poljanski optužio je Prištinu da je organozovala “antisrpski teror” sa ciljem da svo srpsko stanovništvo zauvek napusti teritoriju Kosova, te od članica Saveta bezbenosti zatražio da “stane u zaštitu kosovskih Srba”.

Kao rezultat ovakvih akcija Prištine, oko 40 odsto kosovskih Srba napustilo je Kosovo, rekao je Poljanski, navodeći da je odluka o evru prozrokovala ekonomsku neizvesnost za veliki broj pripadnika manjinskih zajednica.

Na taj način, rizikujemo da dobijemo novo izbijanje međuetničkog nasilja, rekao je ruski diplomata.

Upozorio je na povredu glasačkog prava nealbanskih zajednica, eksproprijaciju njihove imovine, te pokušaje da se uzurpira kulturno nasleđe i predstavi kao albansko, rekao je Poljanski, navodeći da su kosovski Albanci organizovali i nasilno preuzimanje jedne od crkvi na Kosovu.

Uznemiravanje i arbitrarna hapšenja viđenih Srba su dostigle nivo neverovatan s obzirom da se sve to dešava u srcu Evrope, rekao je ruski diplomata, navodeći da Priština selektivno sprovodi postignute dogovore.

“Kako bi shvatili kako da postignemo trajan mir na ovoj srpskoj teritoriji, moramo da shvatimo agresiju NATO pre bezmalo 25 godina, što je rezultiralo žrtvama i dugoročnom štetom po zdravlje ljudi, što je nekadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt nazvala koletaralnom štetom”, rekao je Poljanski.

Moskva je, takođe, oštro protestovala protiv prodaje protivtenkovski projektila “džavelin” vlasti u Prištini.

Izvor :
RTS