SAD zabrinute zbog poteza Prištine: Nepotrebno podižu etničke tenzije, negativno utiču na Srbe i druge manjine

Američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, izrazio je sinoć zabrinutost i negodovanje zbog serije poteza koje je u poslednjih nekoliko dana povukla kosovska vlada a koji, kako je ocenio, imaju direktan i negativan efekat na srpsku i druge manjinske zajednice.

Hovenijer u večerašnjem saopštenju poručuje da je duboko zabrinut zbog postupaka koji „nepotrebno podižu etničke tenzije i posledično, ograničavaju mogućnosti Sjedinjenih Država da služe kao efikasan zagovornik Kosova u međunarodnoj areni“.

Među ovim postupcima su upad pripadnika Kosovske policije i zatvaranje privremenih organa koji funkcionišu u sklopu sistema Republike Srbije u Dragašu, Peći, Istoku u Klini, ali i akcija koja je ove nedelje izvršena u prostorijama NVO „Centar za mir i toleranciju“ u Prištini.

„Zabrinuti smo i zbog današnje akcije Kosovske policije – da zapleni srpski dinar i vozilo koje ga prevozi radi raspodele socijalnih davanja iz Srbije“, navodi Hovenijer.

Očekuje od kosovskih vlasti da osiguraju da pojedinci kojima su ove isplate socijalne pomoći namenjene, dobiju iste bez odlaganja.

Hovenijer nije precizirao gde je tačno zaplenjen novac, odnosno o kojem slučaju konkretno je reč.

Sa druge strane, zvanični Beograd je još u ranim popodnevnim satima izašao sa navodima da su danas privedeni radnici Pošte Srbije u Goraždevcu „kako bi bila onemogućena isplata penzija meštanima“, dok su mediji nezvanično izveštavali o tome da je zaplenjen i novac koji su radnici prevozili.

O tome čitajte u posebnoj vesti:

Beograd: Privedeni radnici Pošte; Radio Goraždevac: Zaplenjen novac za penzije; KP se ne oglašava

Američki ambasador poručuje da je odgovornost Vlade Kosova da promoviše viziju „iznetu pri njenom osnivanju i sadržanu u njenoj Deklaraciji o nezavisnosti i Ustavu“:

„Viziju potpuno multietničke demokratije koja odgovara na brige svih svojih građana“.

Sa druge strane, kaže da bi pitanja u vezi sa strukturama koje podržava Srbija na Kosovu trebalo da se rešavaju kroz dijalog koji vodi Evropska unija.

Američki ambasador je još jednom ponovio zahtev – da Priština odloži sprovođenje izmenjene Uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju dok se „ne uspostave zadovoljavajuće procedure u skladu sa evropskim standardima i dok stanovništvo ne bude dovoljno informisano o tome kako će se odvijati tranzicija njihovih beneficija“.

Izvor :
Kossev