SAD osudile =akciju kosovskih vlasti na severu Kosova 

Hovenijer: SAD osuđuju akciju kosovskih vlasti, odmah prekinuti nasilje

Povodom akcije kosovskih vlasti na severu Kosova reagovali su „Sjedinjene Američke Države osuđuju današnju akciju kosovskih vlasti na severu“ naveo je ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer.

Sjedinjene Američke Države osuđuju akciju kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na severu Kosova. Današnje nasilne mere treba odmah prekinuti“, napisao je Hovenijer na Tviteru.

Marfi: Kurtijeva akcija je provokacija, treba odmah da je okonča

Američki senator Kristofer Marfi, koji boravi u poseti Zapadnom Balkanu, osudio je danas akciju kosovskih vlasti na severu Kosova kao „namernu provokaciju“ i pozvao premijera Kosova Aljbina Kurtija da je odmah okonča.

Nakon što su pripadnici kosovske policije došli do zgrada lokalnih samouprava u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, kako bi u njih ušli Albanci izabrani na nedavnim lokalnim izborima, Marfi je na Tviteru napisao da je veoma iznenađen tom akcijom.

„Ove opštine jesu deo Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi (izabrani) zvaničnici imaju tehničko zakonsko pravo da pristupe tim zgradama. Ali u ovom trenutku, kada je situacija na severu (Kosova) toliko napeta, to je namerno provokativan i nepotreban korak“, naveo je Marfi, koji je u poseti Skoplju.

Marfi je dodao da je o tom „uzemirujućem razvoju događaja“ upravo telefonom razgovarao i sa specijalnim savetnikom Stejt departmenta Derekom Šoleom.

„Na sastanku sa premijerom Kurtijem u ponedeljak u Prištini, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen, i on (Kurti) treba odmah da prekine ovu provokaciju“, napisao je američki senator.

Marfi i senator Geri Piters (Gary Peters) danas u Skoplju završavaju jednonedeljnu turneju po Zapadnom Balkanu, tokom koje su posetili i Prištinu, Tiranu, Podgoricu i Beograd.

Blinken: Akcije Prištine potkopavaju naše napore da pomognemo

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da SAD oštro osuđuju aktivnosti Prištine koje doprinose eskalaciji tenzija na severu Kosova i pozvao premijera Aljbina Kurtija da ih odmah obustavi.

„Ove akcije su oštro i nepotrebno podigle tenzije, potkopavajući naše napore da pomognemo u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i imaće posledice po naše bilateralne odnose sa Kosovom. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da preokrene kurs i sve strane da se uzdrže od bilo kakvih daljih akcija koje će podstaći tenzije“, naveo je Blinken.

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba, koji su pokušali da spreče ulazak novih gradonačelnika u zgrade opštinskih uprava na severu Kosova, povređeno je nekoliko desetina ljudi.

On se oglasio i na Tviteru, gde je podvukao da SAD oštro osuđuju akcije Vlade Kosova.

„Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na severu i povećavaju nestabilnost. Pozivamo kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU“, naveo je Blinken na Tviteru.

Izvor :
Medija centar, Kim