SAD i EU: Srbija i Kosovo da deeskaliraju tenzije i bezuslovno primene sporazum

Srbija i Kosovo treba hitno da deeskaliraju tenzije, brzo i bezuslovno primene dogovor na putu ka normalizaciji odnosa i da se vrate dijalogu pod okriljem Evropske unije, navedeno je u saopštenju Bele kuće nakon zajedničkog samita SAD i EU.

Predsednik SAD Džo Bajden ugostio je predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja i druge, na samitu koji se održava u trenutku sukoba Izraela i Hamasa i rata u Ukrajini.

U saopštenju nakon samita istaknuto je da SAD i EU „potvrđuju zajedničku posvećenost stabilnosti na Zapadnom Balkanu i pružaju podršku evropskoj perspektivi regiona“, kao i da pozivaju sve strane da nastave reforme kako bi napredovale na evropskom putu. U tom kontekstu, kratko se pominje i poziv Srbiji i Kosovu da deeskaliraju tenzije.

Ipak, glavne teme samita bile su sukob Izraela i Hamasa i rat u Ukrajini.

Kako je navedeno u saopštenju Bele kuće, lideri su osudili Hamas i brutalne napade u Izraelu i istakli da „nema opravdanja za terorizam“. Pozvali su i na hitno oslobađanje talaca.

„Potvrđujemo pravo Izraela da se brani od ovih gnusnih napada, u skladu sa međunarodnim pravom i međunarodnim humanitarnim pravom. Blisko sarađujemo sa partnerima u regionu i naglašavamo važnost zaštite civila, onih koji beže na bezbedno, kao i omogućavanje pristupa hrani, vodi, lekovima i skloništima. Ključno je sprečiti regionalnu eskalaciju“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da SAD i EU veruju da je rešenje koje predviđa dve države „održiv put ka trajnom miru“.

Bajden i evropski lideri istakli su da će nastaviti da pružaju dugoročnu podršku Ukrajini u političkom, finansijskom, humanitarnom i vojnom smislu, i pozvali Rusiju da okonča agresiju.

Kako se navodi u saopštenju, SAD i EU će razmotriti kako da se prihodi povezani sa zamrznutom ruskom imovinom preusmere za rekonstrukciju u Ukrajini, u skladu sa zakonom.

Bela kuća je objavila i da će lideri zemalja zajedno raditi na tome da onemoguće Rusiju da dalje ratuje, kao i da će kazniti treće strane koje snabdevaju Moskvu sirovim materijalima ili joj daju novac. Politika sankcija će se, kako je navedeno, nastaviti.

Kada je reč o politici prema Kini, lideri SAD i EU su istakli da su „spremni da grade konstruktivne i stabilne odnose sa Kinom“, kao i da je neophodno sarađivati sa tom zemljom, imajući u vidu njenu ulogu u međunarodnoj zajednici i veličinu njene ekonomije. Ali, istaknuti su i geopolitički sporovi.

„I dalje smo veoma zabrinuti zbog situacije na Istočnom i Južnom kineskom moru, i snažno se protivimo jednostranim pokušajima da se silom promeni status kvo. Naglašavamo važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu… Nema promene u stavu SAD i EU prema politici „jedne Kine“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Evropski lideri i američki predsednik pozvali su Kinu da „pritisne Rusiju da prekine rat u Ukrajini i povuče svoju vojsku odatle“.

Izvor :
Glas Amerike