Rusija ponovo zatražila sednicu SB UN o agresiji NATO na SRJ 1999.

Njujork, 8. februara 2024. - fotografija niske rezolucije - U Njujorku je veèeras poèela vanredna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o situaciji na Kosovu i Metohiji na kojoj Srbiju predstavlja predsednik Aleksandar Vuèiæ. FOTO TANJUG/ STR/ bg

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski kaže da je Moskva zatražila održavanje sastanka Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO na Jugoslaviju 1999. godine, ali da ruske diplomate i dalje čekaju odgovor predsedavajućeg Saveta.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbio je u ponedeljak raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ, pošto za dnevni red nije glasao dovoljan broj ambasadora država članica.

Dmitrij Poljanski je naveo da je Rusija 25. marta poslala zvanično pismo japanskoj misiji koja predsedava SB UN, u kome traži da se što pre održi sastanak SB UN posvećen 25. godišnjici NATO agresije na Jugoslaviju.

Pismo je poslato je svim članicama SB i čekamo zvaničan odgovor”, rekao je Poljanski na sednici SB UN, prenosi Tas.

U ponedeljak je održana Sednica SB UN, zakazana na inicijativu Rusije povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ, a ruska Državna duma je prošle nedelje usvojila nacrt dokumenta o NATO agresiji na SR Jugoslaviju kojim će se obratiti UN.

Izvor :
TANJUG, TASS, RTS