Rok za registarske tablice ističe u martu, kosovska vlada optimista u pogledu dogovora sa Srbijom

Očekuje se da će peti sastanak Kosova i Srbije o pitanju registarskih tablica biti održan u toku ovog meseca. Vlada je optimistična u pogledu postizanja konačnog rešenja, iako je civilno društvo izrazilo skepticizam u vezi sa dogovorom, zbog izbora u Srbiji koji će biti održani u aprilu.

Rok od šest meseci za pronalaženje dugoročnog rešenja za pitanje registarskih tablica između Kosova i Srbije ističe u martu, a očekuje se da će ovog meseca biti održan peti sastanak dve strane.

Iako je vlada izrazila optimizam u pogledu postizanja konačnog dogovora, civilno društvo izražava skepsu po pitanju registarskih tablica automobila.

Violeta Hadžoli (Haxholli) iz Demokratskog instituta Kosova rekla je da se često u dijalogu sa Srbijom ne poštuju rokovi. Takođe, istakla je da dogovor o registarskim tablicama može da bude onemogućen predstojećim izborima u Srbiji, zakazanim za april.

„Nije da su se rokovi nekad poštovali u dijalogu, uvek je bilo kršenja rokova u dijalogu, uglavnom od strane Srbije… Pošto je Srbija u izbornom procesu i predsednik Vučić je deo političkih subjekata koji se tamo takmiče, to se može koristiti za političke poene i izborne proračune. Sve što se dešava u ovom periodu, dok se tamo ne završe izbori, nije baš realno. To je više nešto što se radi u političke svrhe“, rekla je Hadžoli u izjavi za Kosovapress.

U međuvremenu, Vlada Kosova je saopštila da je na prethodnim sastancima razgovarano o predlozima i argumentima za različite modele rešenja, koji će biti prihvatljivi za obe strane.

„Do sada su se radne grupe sastajale četiri puta. Tokom ovih sastanaka razgovarano je o predlozima i argumentovano je za različite modele rešenja, koji će biti prihvatljivi za obe strane. U narednim nedeljama i mesecima očekujemo održavanje drugih sastanaka u cilju konačnog rešenja, po evropskim standardima i modelima“, rekao je portparol Vlade Perparim Krieziu (Përparim Kryeziu).

Portparol Evropske unije Peter Stano najavio je da se radna grupa redovno sastaje kako bi u predviđenom roku predstavila zaključke.

„Četvrti sastanak Radne grupe za registarske tablice održan je 28. januara 2022. godine. Konkretna diskusija, dubinska rasprava o iznalaženju trajnog rešenja pitanja registarskih tablica, stvorila je više jasnoće o mogućim opcijama i mogućim rezultatima za unapređenje i garantuje efikasnu i mirnu slobodu kretanja za građane u regionu. Radna grupa se redovno sastaje kako bi predstavila konkretne nalaze u roku od 6 meseci od prvog sastanka 21. oktobra 2021. Radna grupa će se ponovo sastati ovog meseca“, rekao je Stano.

Vlada Kosova je 20. septembra prošle godine uspostavila reciprocitet u registarskim tablicama sa Srbijom. Odluka je stvorila tenzije na severu zemlje. Ali 30. septembra je postignut dogovor dve strane uz posredovanje Brisela, kojim je odlučeno da se na vozila obe strane zalepe nalepnice sa državnim simbolima.

Poslednje dve nedelje u poseti Kosovu su i izaslanici Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, kao i Ujedinjenog Kraljevstva.

Centralna tema ovih sastanaka bio je dijalog između Kosova i Srbije. Ovo se vidi kao pritisak da se nastave razgovori i dogovori samit uoči aprilskih izbora u Srbiji. Ali, smatra se da je nedavno povećana posvećenost EU i SAD, a odnedavno i Velike Britanije, kako bi se što pre dogovorio sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Avgustin Paljokaj, dopisnik Kohe iz Brisela, naveo je razloge za pritisak izaslanika da se održi sastanak na visokom nivou dva državna lidera Kosova i Srbije. Među njima, Paljokaj je naveo izbore u Srbiji i isticanje roka za pronalaženje rešenja za registarske tablice.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Piter Stano je, u odgovoru za Kohu, rekao da „veoma blisko“ sarađuje sa svim međunarodnim partnerima, a posebno sa Sjedinjenim Državama.

„Svakako pozdravljamo podršku svih za Dijalog i liderstvo EU u njemu“, rekao je Stano. S druge strane, kada je reč o ulozi Britanije u dijalogu, oni su odbili da govore iz ambasade SAD u Prištini, ali su ponovo potvrdili podršku dijalogu uz podršku EU, za koji je rečeno da je zaključen uz obostrano priznanje.

„Sjedinjene Države snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU, kao sredstvo za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, za koji je predsednik Bajden rekao da treba da se usredsredi na „međusobno priznanje“, izjavio je Erik Besil (Eric Bassil), portparol ambasade SAD na Kosovu.

Razgovori na visokom nivou između premijera Kurtija i predsednika Srbije nisu održani od jula prošle godine. Poslednji sastanak održan je mesec dana posle onog u junu, na kome nije postignut dogovor ni o čemu.

Čak i u julu, dogovor između dve strane je bio da se sastanci nastave.

Premijer Kurti je rekao da je za pregovaračkim stolom predložen dogovor o nekim pitanjima, ali ga je predsednik Srbije odbio.

Izvor :
Koha,Kossev