Rode: Priština mora da ispuni svoje obaveze, od kojih je jedna i formiranje ZSO

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da Priština mora da ispuni svoje zakonske obaveze, od kojih je jedna formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

On je za portal TV1 rekao da Nemačka želi da Kosovo postane punopravni član NATO i Saveta Evrope, ali da mora da ispuni svoje obaveze, od kojih je jedna formiranje ZSO.

“Kosovo ima odgovornost u procesu dijaloga, a to je implementacija ZSO, što je dugoročna obaveza Kosova. Ja sam 100 odsto siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Dakle, ono što očekujem od Vlade je da nastavi sa implementacijom. Doneti odluku. Mislimo da su ovi sporazumi, Briselski i Ohridski, obavezujući jer ih garantuje Evropska unija. I Kosovo mora da ide napred, što brže, to bolje. Očekujemo da Kosovo krene napred sa ZSO. Prošle nedelje objavljen je izveštaj eminentnih eksperata Saveta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu ‘očekujemo da će za unapređenje članstva Kosova u Savetu Evrope biti formirana ZSO’. Dakle, zadatak je jasan. Uradite to”, rekao je Rode.

Na pitanje da li je sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razgovarao o sprovođenju zakona koji je potvrdio Ustavni sud, a kojim bi se manastiru Visoki Dečani vratilo zemljište, Rode je rekao da je sa njim razgovarao i zvanično i privatno.

“Reći ću samo jednu reč, samo uradite to”, rekao je Rode i dodao da bi to bio pozitivan znak za manjinsku zajednicu, gde su ugrožena prava manjina, bilo da se radi o verskoj, etničkoj ili jezičkoj manjini. Sve je u stvaranju političkog poverenja. A time što to ne radite stvarate sumnje i dajete drugoj strani municiju. Vidite, to je loš znak”, dodao je on.

Izvor :
Tanjug, Kim