RIK: Rezultati parlamentarnih i predsedničkih izbora

U Srbiji su u nedelju, 3. aprila, održani predsednički izbori, vanredni parlamentarni i izbori za Skupštinu Beograda i još 13 gradova i opština, a pravo glasa imalo je 6.502.307 građana, koji su mogli da glasaju na 8.267 biračkih mesta, od kojih je 29 bilo u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i 77 u inostranstvu. 

Posmatrači Crte su širom Srbije zabeležili više slučajeva fizičkog i verbalnog nasilja na biračkim mestima i u njihovoj okolini. Prema preliminarnim rezultatima, Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu izbora za predsednika Srbije, a liste Srpske napredne stranke osvojile najviše glasova na parlamentarnim i beogradskim izborima.

Parlamentarni izbori

Prema rezultatima Republičke izborne komisije (RIK), na osnovu 87,67 odsto obrađenog biračkog tela, na vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ za koju je glasalo 43,4 odsto birača.

Na drugom mestu su „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ sa 13,1 odsto, a na trećem SPS sa 11,7 odsto.

Koalicija „Nada“ je osvojila 5,3 odsto, a „Moramo“ 4,3 odsto glasova. Podaci RIK-a pokazuju da su Dveri osovjile 3,9 odsto, a Zavetnici 3,8 odsto.

Predsednički izbori

Prema rezultatima Republičke izborne komisije (RIK) na osnovu 86,99 odsto obrađenog biračkog tela, najviše glasova na izborima za predsednika Srbije je osvojio Aleksandar Vučić i to 59,5 odsto. Slede Zdravko Ponoš sa 17,5 odsto i Miloš Jovanović sa 5,8 odsto glasova.

Boško Obradović je osvojio 4,4 odsto, a Milica Đurđević Stamenkovski 4,3 odsto glasova.

Na osnovu podataka RIK-a, Biljana Stojković je osvojila 3 odsto glasova, Branka Stamenković 2 odsto, a Miša Vacić 0,9 odsto.

Izvor: RTV KIM, Medija Centar Čaglavica