RIK: Birači sa KiM-a glasaće u Raški, Kuršumliji, Bujanovcu i Tutinu

Republička izborna komisija Srbije usvojila je odluku da će birači sa Kosova i Metohije na izborima 3. aprila glasati u opštinama u centralnoj Srbiji.

Informaciju da se izbori neće održati na Kosovu i Metohiji RIK je dobio od Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Kako navode, i pored svih napora uloženih od strane ove kancelarije, Predsednika Republike i ostalih državnih organa, predstavnici privremenih institucija samouprave u Prištini odbili su saradnju kako sa Misijom OEBS-a na KiM, tako i da podrže održavanje izbora na teritoriji naše AP i na taj način onemogućili su održavanje izbornog procesa u pokrajini. Oni nas naravno mole da u skladu sa svojim nadležnostima i zakonom preuzmemo sve neophodne radnje kako bi se našim građanima odnosno našim biračima na KiM omogućilo da ostvare svoje ustavom i zakonom zagarantovano pravo“ – kazao je predsednik RIK-a, Vladimir Dimitrijević.

Prema odluci RIK-a, građani sa Kosova i Metohije glasaće na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila u Kuršumliji, Raškoj, Bujanovcu i Tutinu.

Birači Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga glasaće u Bujanovcu, sa teritorije Kosovskog upravnog okruga – u Kuršumliji, biračii sa teritorije Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga osim birača sa teritorije opštine Zubin Potok – u opštini Raška, birači sa teritorije Pećkog i Prizrenskog okruga i sa teritorije opštine Zubin Potok glasaće u Tutinu.

Iako je odluka o ovakvom načinu glasanja usvojena, na samoj sednici se povela polemika o tome da li je ona ustavna i zakonita. Pogledajte u nastavku:

Izvor :
Radio Kontakt plus