RIK: 61,84 % za izmene Ustava

Na referendumu je, na osnovu 34,68 odsto obrađenih glasačkih mesta, glasalo 30,63 odsto upisanih birača a 61,84 odsto njih podržalo je izmene Ustava u oblasti pravosuđa, saopštio je kasno sinoć predsednik Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

On je, na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije (RIK), rekao da se protiv izmena Ustava u oblasti pravosuđa izjasnilo 37,1 odsto birača.

Na pitanje „kakva je institucija RIK“ kada predsednik jedne stranke pre RIK saopštio rezultate referendume i da li je to primereno, predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da ne treba kvalifikovati taj organ „zbog nerazumevanja materije“.

Komisija obrađuje zvanične rezultate sa svih 8.150 biračkih mesta, na osnovu unošenja zapisnika i ovo su privremeni rezultati, naglasio je Dimitrijević.

Političke stranke saopštavanju nezvanične rezultate sa biračkih mesta na osnovu izveštaja članova glasačkih odbora, a ovo su jedini zvanični rezultati, rekao je Dimitrijević i dodao da je „večeras moglo biti 20 konferencija za novinare stranaka i nevladinih organizacija“.

Novi rezultati se očekuju tokom današnjeg dana.

Izvor :
FoNet