Reakcije međunarodnih zvaničnika o vraćanju imovine Dečanima: Konačno

Međunarodni predstavnici na Kosovu pozdravili su zahtev Vlade Kosova da se primeni odluka Ustavnog suda iz 2016. u slučaju manastira Visoki Dečani.

“Konačno je gotovo”, tako je ambasador Nemačke na Kosovu Jorn Rode reagovao na zahtev Kurtija da se odluka sprovede.

“Iako implementacija Ustavnog suda Kosova o Dečanima zakasnela odavno, ona označava važan korak u posvećenosti Kosova vladavini prava. Čestitamo Kosovskoj vladi, svim uključenim političkim akterima i Manastiru Visoki Dečani na ovoj prekretnici”, napisao je Rode na Iksu.

Slično je reagovao i ambasadro EU na Kosovu Tomaš Sunjog. “Dobar dana za vladavinu prava na Kosovu”.

“Dugo očekivana primena odluke Ustavnog suda iz 2016. u slučaju Manastira Visoki Dečani i registracija manastirskog zemljiša je konačno realnost”, napisao je Sunjog na Iksu.

“EU je zasnovana na vladavini prava. Održavanje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa neophodni su preduslovi za put Kosova ka EU. Današnja odluka je dobrodošao korak, koji pokazuje posvećenost Kosova”, napisao je Sunjog.

Zahtev kosovske vlade pozdravio je i albanski premijer Edi Rama.

“U potpunosti podržavam odluku Vlade Republike Kosovo da sprovede presudu Ustavnog suda koja se tiče manastira Dečani”, poručio je Rama na mreži “X”.

“Ohrabrujem kosovsko rukovodstvo da nastavi da radi sa našim zajedničkim ključnim saveznicima na demonstraciji da je Republika Kosovo zaista kredibilan punoletni partner Evroatlantske zajednice”, naglasio je albanski premijer.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je na sednici Vlade da je Katastarskoj agenciji Kosova naloženo da sprovede odluku Ustavnog suda u vezi sa zemljištem manastira Dečani. Istakao je, međutim, da je odluka štetna i da neće promeniti stav ali je naglasio i da je to neophodnost zbog težnje ka članstvu u Savetu Evrope.

Ustavni sud Kosova je još 2016. godine doneo je odluku kojom se opština Dečani obavezuje da vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume. Međutim, kosovske vlasti su odbijale da primene odluku, što je međunarodna zajednica oštro kritikovala.

Izvor :
Kim