Rasmusen: Neću da komentarišem isporuke oružja, ali Brisel ima obavezu da integriše Srbiju i Kosovo u EU

„Neću da komentarišem konkretne isporuke oružja, ali generalno bih rekao da mislim da treba da uložimo dodatni napor da integrišemo sve balkanske zemlje u evroatlantske strukture”, poručio je za Glas Amerike bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen u odgovoru na pitanje u vezi sa sporazumom Sjedinjenih Država i Kosova o prodaji 246 raketa tipa “Džavelin” i da li je to signal Beogradu.

“A posebno, Evropska unija ima obavezu da pokuša da integriše Srbiju, kao i Kosovo, u Evropsku uniju. U prošlosti smo videli da je to osnova za trajniji mir i stabilnost na evropskom kontinentu”, rekao je Rasmusen za Glas Amerike.

Rešenost Amerike da Kosovo snadbe vojnim naoružanjem izazvalo je reakcije, ali i međunarodne i domaće kritike.

Pošto je američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vućića da su Sjedinjene Države prihvatile zahtev Prištine o kupovini protivtenkovskih raketa “Džavelin”, a Vučić naveo da je tu informaciju ocenio kao veliko razočaranje – oglasila se i Moskva.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva osuđuje planove Vašingtona da pošalje Kosovu protivtenkovske sisteme “Džavelin”, jer to podriva pregovarački proces.

Ona je na brifingu istakla da Rusija odlučno osuđuje sve pokušaje da se naoružaju nelegitimne paravojne strukture Prištine, preneo je Tass.

“Neodgovornost koju pokazuju Vašington i njegovi saveznici, nepoštovanje normi međunarodnog prava, odredbi rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, podrivaju pregovarački proces o pitanju Kosova i povećavaju rizik od destabilizacije kako u pokrajini, tako i u balkanskom regionu”, rekla je Zaharova.

Sjedinjene Države saopštile su da prodaja protivtenkovskih raketa “Džavelin” Kosovu podržava ciljeve američke spoljne politike i nacionalne sigurnosti, poboljšanjem bezbednosti Kosova, bez promene osnovnog vojnog balansa u regionu, navedeno je u odgovoru Glasu Amerike. Iz Stejt departmenta je saopšteno da je prihvaćen zahtev Prištine da kupi 246 raketa tipa “Džavelin”.

Ukazano je i da je američka administracija obavestila Kongres o predlogu da se Kosovu prodaju rakete “Džavelin” sa pratećom opremom, za procenjenu cenu od 75 miliona dolara.

Klaudija Teni, članica Predstavničkog doma, zatražila je od Kongresa da odbaci dogovor o raketama.

Teni je u saopštenju navela da je Kongresu podnela rezoluciju u okviru Zakona o kontroli izvoza naoružanja.

„Tražim od Kongresa da je usvoji što pre i da predsednik promeni odluku“, istakla je članica Predstavničkog doma iz redova Republikanske stranke.

Poruka ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu o tome da je Kosovu odobrena prodaja raketa “Džavelin”, zapravo je imperativ da dobro promisli pre nego što se upusti u akcije koje bi mogle da eskaliraju tenzije, izjavio je za Glas Amerike Leon Hartvel, viši saradnik Centra za analizu evropskih politika (CEPA) u Vašingtonu i organizacije IDEAS, na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. On je dodao da je nabavka raketa “Džavelin” ključni način obeshrabrivanja, kao signal oštrog odgovora na sve potencijalne provokacije Vučićevog režima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da rušenje međunarodnog pravnog poretka nastavkom naoružavanja kosovskih bezbednosnih snaga ima za cilj da se sa teritorije Kosova potpuno ukloni bilo kakav trag postojanje Srbije i srpskog naroda.

Izvor :
Glas Amerike