Rašić: Stigao rekordan broj aplikacija – bilo i opstrukcija

Ministarstvo za zajednice i povratak završilo je proces apliciranja za dodelu sredstava u sedam kategorija, saopštio je danas ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. On je podsetio da su građani imali priliku da apliciraju za izgradnju i renoviranje kuća, građevinski materijal, kuhinjske elemente, nameštaj, higijenske i prehrambene pakete i za podršku pojedincima.

„Danas posle višenedeljnog apliciranja mogu da vam potvrdim da smo ukupno primili 3, 458 aplikacija. Verujem da smo postavili rekord u apliciranju, jer ja nikad nisam imao priluku da čujem da je za nešto aplicirano u tako velikom broju“, rekao je Rašić.

Rašić je naveo da su ceo proces ovog javnog poziva pratile kako je naveo izuzetne kontroverze.

„Kad kažem to mislim na ophođenje pojedinih opština prema aplikantima i ljudima koji su trebali da dobiju tehničku dokumentaciju u smislu podrške njihovom slučaju i tom blokiranju ili neodobravanju dokumenata od strane nekih opština. Apsolutno prednjači opština Štrpce, koja je najverovatnije sa tendencijom da onemogući naše aplikante da na vreme dostave potrebne informacije, faktički blokirala više dana. Od tih 15 dana koliko je bio rok za apliciranje, mislim da je njima 10 dana bio kako oni kažu blokiran sistem“, rekao je Rašić.

Rašić je rekao da je zbog toga dva puta pozivao policiju da interveniše.

„Naravno sistem im radi sasvim dobro kad dođe policija, a čim ode policija sistem se odmah „kvari“ i tako unedogled. To je svakako nešto čime će se baviti nadlčežni organi“, rekao je Rašić.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić rekao je pre nekoliko dana na sednici Skupštine opštine Štrpce da „informacije koje se šire opštinom Štrpce, a tiču se dokumenata koje navodno službenici ove Opštine ne žele ili odbijaju da izdaju građanima su apsolutno netačne, i da ova lokalna samouprava nema niti jedan zahtev građana za izdavanje dokumenata koji nije odobren. Jevtić je tada naveo da će očigledne opstrukcije, kako je kazao podstaknute političkim i zlonamernim pojedincima, biti pravno sankcionisane“, ne navodeći o kojim se pojedincima radi.

Na današnjoj konferenciji za novinare ministra Nenada Rašića nije bio obezbeđen prevod na albanski i srpski jezik. Ministar Rašić je tako na pitanja novinara iz srpskih redakcija odgovarao na srpskom, a na pitanja albanskih novinara Rašić je pričao albanski.

Na pitanje novinara zašto nije obezbeđen prevod Rašić je naveo da prevoda nema zbog određenih procedura o kojima nije dovoljno upoznat.

„Proceduru stvarno ne znam, zvao sam poverenika za jezike kog sam zamolio, molim te pomozi mi da bih mogao da angažujem ( prevodioca ), a poverenik mi je rekao, javljam ti se čim budem saznao. Problem je u tome koliko sam ja shvatio što postoji neki dodatak da se takva vrsta apliciranja obavlja preko ministarstva unutrašnjih poslova i to je malo napravilo luk da tako kažem, da apliciranje ne ide direktno preko nas ili preko poverenika nego mora preko ministarstva unutrašnjuh poslova, e to je ono što suštinski usporava proces“, naveo je Rašić.

U vezi sa ovim navodima ministra Rašića, kad je u pitanju problem sa prevodom, Medija centar je zatražio komentar od poverenika za jezike Slaviše Mladenovića, međutim odgovor do objavljivanja ovog teksta nije stigao.

Izvor :
Medija centar