Rašić: Situacija na severu ishitrena i nedovoljno analizirana

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić je komentarišući poslednja dešavanja na severu Kosova rekao da smatra da je reakcija bila ishitrena i nedovoljno dobro analizirana na samom početku.

„Na žalost mi imamo iskustva da se kod nas na Kosovu vrlo retko dobro promisli pre delovanja, nego bude prvo delovanje, pa posle promišljanje i razmišljanje o tome. Mislim da postoji način kako se tenzije mogu smiriti, uz obezbeđivanje legalnih tokova. Posle samih izbora znao sam da u nekom momentu može doći do toga da će novi gradonačelnici jednostavno položiti zakletvu i pravno biti gradonačelnici tih opština tamo, ali sam da budem iskren očekivao da će svako od gradonačelnika postupiti onako kako bih ja uradio – sa možda nekom torbicom ja bih pokušao da sam odem do svog radnog mesta, jer mislim da je to najnormalija stvar, ali zakomplikovano je bez potrebe i ishitreno“, rekao je Rašić.

Rašić je imao i molbu za nove gradonačelnike četiri kosovske severne opštine – da budu u službi građana odnosno da  uzmu u obzir volju većine građana tamo.

 „Da jednostavno budu u službi građana kao što je sam premijer rekao i poslao poruku njima. A ako su u službi građana verovatno bi trebalo da uzmu u obzir šta 95 odsto ili više građana tih opština, njihovih opština razmišlja, i prema tome poštujući njihovu volju poštujete i građane, poštujete ustavni poredak i zakone, prema tome zamolio bih ih da nema potrebe za našim rečnikom rečeno „terati mak na konac“ nego jednostavno početi raditi na nekim izmeštenim lokacijama, a kad uslovi budu adekvatni onda se vratiti evenatualno u te prostorije koje sad s pravom smatraju da jesu njihovo radno mesto“, rekao je Rašić. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica