Rama: Zahvaljujući Otvorenom Balkanu iz Srbije ćemo dobiti pšenicu

Govoreći još jednom o ekonomskim posledicama koje je izazvao rat u Ukrajini, premijer Albanije, Edi Rama naveo je da su sa Srbijom počeli pregovori o uvozu dela pšenice koju su ranije ugovorili albanski privrednici.

Rama je izjavio da deblokada ove količine pšenice od strane Srbije može da dođe zahvaljujući inicijativi „Otvoreni Balkan“.

„Pregovaramo sa Srbijom da izvučemo parče pšenice koje su ugovorili naši tamošnji privrednici. I to ćemo učiniti zahvaljujući inicijativi ‘Otvorenom Balkanu’. To su činjenice“, rekao je Rama.

Inicijativi „Otvoreni Balkan“ pristupile su tri zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Srbija i Severna Makedonija.

Cilj ove inicijative je stvaranje zajedničkog tržišta i drugih olakšica između država.

Inicijativu nije podržalo Kosovo, ali ni opozicija u Albaniji koja je nazivala „opasnom i inicijativom za ispunjavanje želja Srbije“.

KoSSev: Isto je sinoć poručio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, da je Srbija donela odluku da pšenicom prvo snabde zemlje Otvorenog Balkana.

„Naši prijatelji iz Albanije su u potpunosti zavisni od uvoza, nije problem, ljudima iz Severne Makedonije takođe treba dodatno. Prethodnih dana u Prištinu su, koliko god su mogli, dovukli pšenice i brašna iz Srbije, tako da svi koji su sa nama, ili pored nas, moraju da imaju to, jer onda ni mi nećemo imati ako oni nemaju“, dodao je.

Izvor :
Kallxo, Kessev