Rama u Prištini sa Osmani, bez Kurtija

Premijer Albanije Edi Rama sastao se u kosovskoj prestonici sa predsednicom Vjosom Osmani.

Njihovo obraćanje nakon susreta nije bilo predviđeno protokolom posete, a prema agendi iz kabineta predsednice Osmani – mediji su samo mogli da snime početak sastanka.

U saopštenju službe za medije kosovske predsednice navedeno je da je predsednica Osmani albanskom premijeru prenela da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom na severu Kosova.

Nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Takođe, potvrdila je i posvećenost Kosova da sa evroatlantskim partnerima rešava zajedničke izazove sa kojima se region suočava„, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da je imperativ da napadači na pripadnike NATO, novinare, kosovsku policiju i građane na severu odgovaraju pred zakonom jer, kako je precizirano u saopštenju, nekažnjivost može podstaći još veće nasilje.

Kada je reč o samitu Berlinskog procesa rečeno je da je neophodno da na snagu stupe svi do sada postignuti sporazumi u tom procesu, posebno oni o slobodi kretanja i mogućnosti povećanja projekata i sredstava za zemlje Zapadnog Balkana„, navedeno je u tekstu – uz izraženu zahvalnost Albaniji na, kako je ukazano, kontinuiranoj podršci u pogledu članstva Kosova u NATO.

Nakon susreta sa Osmani, Rama je razgovaro i sa predsednikom kosovskog parlamenta Glaukom Konjufcom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom.

Albanski premijer se krajem juna založio za održavanje međunarodne konferencije čija bi svrha bila pronalaženje rešenja za krizu u odnosima sa Srbijom i na severu Kosova.

Rama se, za sada, nije sastao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, pošto je kosovski državnik odbio susret s njim, obrazloživši da to neće činiti u okviru susreta van sednice vlada Kosova i Albanije.

Tom prilikom Kurti je ustvrdio da je Rama nedavno neopravdano otkazao sednicu dve vlade i da sa Ramom može da se sastane isključivo u okviru takvog sastanka.

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije, koja je trebalo da bude održana 14. juna u Đakovici, otkazana je neposredno uoči njeenog održavanja.

Rama insistirao da se u uslovima pogoršanja odnosa Kosova sa evroatlantskom zajednicom prvo održi sastanak u užem formatu koji bi obuhvatao premijere i ministre spoljnih poslova i odbrane – što Kurti nije prihvatio.

Premijer Albanije Edi Rama boravi u Prištini u okviru u balkanske turneje koju je započeo razgovorima u Skoplju, a posetiće i Beograd, Podgoricu i Sarajevo.

Diplomatska misija albanskog premijera pokrenuta je u jeku tenzija Kosova i Srbije, oličenih u napetostima na severu Kosova.

Izvor :
Glas Amerike