Rama: Srbija se polako predaje realnosti

Albanski premijer Edi Rama rekao je da je „Kosovo danas nezavisno, te da se Srbija predaje toj realnosti koja se ne može promeniti“, ali je dodao da je daleko dan kada će Srbija priznati Kosovo.

Kompromisi koje Priština mora da učini, ma koliko oni za njih bili bolni, su „čaj od kamilice“ u odnosu na ono što Beograd mora da prihvati u dijalogu, rekao je Rama za Politički debatni klub (KDP), makedonski portal na albanskom jeziku.

Prema njegovim rečima, posle sastanka u Ohridu vidi se svetlo na kraju tunela kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

„Postoji to svetlo i svaki korak napred je korak ka njemu, a prošli smo vekove i decenije kada je svaki korak napred bio korak u tamu“, dodao je Rama, prenosi Sputnjik.

Rama je istakao da je Zajednica srpskih opština dogovor koji je potpisan i da ima posebnu važnost, jer se radi o maksimumu koji Priština može da ponudi Beogradu i srpskoj zajednici na Kosovu.

Upitan šta misli o glasnom protivljenju Aljbina Kurtija osnivanju ZSO, Rama dodaje da je „tranzicija iz poetike opozicije u prozu vlasti bolna“.

Prema njegovim rečima, odnosi na Balkanu nikad nisu bili bolji, čak i odnosi Beograda i Prištine.

Danas imamo proces normalizacije odnosa uz pomoć Evropske unije i SAD, koji su dali veoma značajne i zanimljive signale u vezi sa mogućnošću kraja konflikta i početka nove ere, navodi Rama i ukazuje – „Ko je do juče mislio da Aljbin Kurti može sesti sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem“.

„Opraštanje nije tako lako, to je proces. Tako da moramo da napravimo mir. A, raditi za mir je mnogo teže… Ima nekih koji kažu da je mir mnogo teži od rata. Ja nisam ratovao, ja više volim mir. Naravno, rat je poslednje sredstvo“, rekao je Rama.

On je, govoreći o pritisku na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, rekao da Srbiju zbog toga ne treba pritiskati.

„Srbiji to ne može da uradi ni politički ni tehnički. Srbija je gotova bez ruskog gasa. Ona nije Nemačka koja može da čeka i da u njoj svake druge subote kancelar otvara još jednu platformu za tečni naftni gas, preko kog će nabavljati daleko skuplji gas iz Katara i drugih zemalja“, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, interes Zapada i Albanaca je da se Srbija svrsta uz EU i SAD, a ne da se izoluje.

„Šta je naš interes? Da Srbija bude izolovana, da se Srbija pretvori u destruktivnu silu ili da se Srbija integriše sa svim teškoćama, sa svim preprekama, sa svim tim svojim borbama? Kažem da je ovo drugo važnije. Ono što je najvažnije za budućnost naše dece na ovim prostorima, jeste da im prenesemo strast da se ne bore jedni protiv drugih“, poručio je Rama.

Izvor :
FoNet, Kim