Rama: Rešenje za situaciju na severu Kosova dijalog, Kurti: Rešenje da i Kosovo i Srbija ukinu probne tablice

Albanski premijer Edi Rama, koji danas boravi u Prištini, kazao je da je odluka kosovske vlade o  reciprocitetu koji se odnosi na srpske registarske tablice dobra i dodao da je jedino rešenje za trenutnu situaciju na severu Kosova dijalog. Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas još jednom ponovio da je voljan da ukine probne tablice za vozila sa srpskim registarskim oznakama ukoliko to uradi i Srbija sa RKS tablicama ističući da je to “jedino rešenje”.

Komentarišući dešavanja na severu Kosova, kojima je prethodila odluka kosovske vlade o reciprocitetu registarskih tablica premijer Albanije Edi Rama kazao je da “Srbija pravi teatralne manevre na severu Kosova”.  

„Zaista je neprijatno što umesto konkretnog napretka dijaloga ka uzajamnom priznanju danas smo svedoci vojnih manevara Srbije na granici sa suverenom državom Kosovo. Ti manevri ne štite srpke građane na Kosovu, kao što se misli od rukovodstva službenog Beograda pa čak neke fantazije generala pobeđene vojske pre 20 godina koji su izgleda izašli iz groba sa pretenzijom da se štiti integritet i bezbednost srpskih građana na Kosovu”, rekao je Edi Rama.

Rama je naglasio da podržava odluku kosovske vlade po pitanju reciprociteta za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo, dodajući i da je prema njegovom mišljenju jedino rešenje za situaciju na severu dijalog.

„Albanska Vlada potpuno deli ubeđenje da se problem mora reši sa dijalogom i ja verujem da postoje sve mogućnosti da se to desi i da se izbegavaju eventualni konflikti. Umesto demonstriranja vojnih uniformi treba da se usredsrede na demonstriranje argumenata u diplomatskom odnosu. Naravno i ovde treba da budemo jasni, na Vladi Kosova je kako će tretirati dalje strateški aspekt ove složene situacije ali ono što mogu reći jeste da je dobra mogućnosti da se ukaže još jednom spremnost za jednaki dijalog i da se on vodi na novi nivo i uz podršku strateških partnera Kosova”, kaže Edi Rama.  

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas je ponovio svoj stav o reciprocitetu i situaciji na severu, navodeći da je rešenje  da i Kosovo i Srbija ukinu probne tablice.

„Mi smo dali jednu ponudu, kojom smo rekli da se ne isplati da se ne isplati da imamo privremene tablice Republike Kosovo i Republike Srbije, rekli smo da obe strane uklone te probne tablice. Verujte mnogo više razloga ima da Albancima smetaju tablice Srbije koje imaju četiri S na ćirilici, a koje ste mogli da nađete u mnogim porušenim kućama u toku rata i koje su nožem isklesane na zidovima ili na grudima Albanaca nego što upada u oči karta Kosova u Srbiji. Mi smo rekli da uklonimo tablice nek dođu slobodno i mi ćemo slobodno da idemo, sloboda kretanja robe i ljudi i kapitala da bude što laksa i bez kašnjenja”, rekao je Kurti.

Pojedini prištinski mediji pisali su da se, prema nezvaničnim informacijama, očekuje da bi moglo doći do intervencije KFOR-a na severu. Međutim Kurti je na današnjoj konferenciji kazao da nema informacije da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije. On je rekao da se zajedno sa ministrom policije Đeljaljom Svečljom sastao sa komandantom Kfora, ali da su  razgovarali o bezbednosnoj situaciji.

„Nemam takve informacije za pripremu intervencije Kfora na severu. Specijalne jedinice nisu u Brnjaku i Jarinju kako bi uživali u ovoj situaciji, oni su tu sa dužnošću da štite granične prelaze i graničnu policiju. Blokiranje magistralnih puteva koji vode ka jarinju i brnjaku nije urađeno samo sa barikadama vozilima i ljudima, nego sa buldožerima. Ti buldožeri sigurno nisu za blokiranje puteva koliko su da se napadnu u slučaju kad su granični policajci sami“, kazao je Kurti.

Današnja poseta Edija Rame je prva službena poseta Kosovu od kako je Aljbin Kurti preuzeo premijersko mesto. Za poslednju nedelju novembra najavljena je zajednička sednica dve vlade u Draču.

Tokom posetu Kosovu Rama će se sastati i sa liderima opozicionih stranaka.

Izvor :
Medija centar Čaglavica