Rakočević: Evropa štiti teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne i Srbije

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je u nacrtu izveštaja o Srbiji zatražio da konačni sporazum između Srbije i Kosova treba da bude „zasnovan na uzajamnom priznanju“. Novinar Živojin Rakočević kaže da to što evroparlamentarci traže nije u skladu sa normalnim civilizacijskim i ljudskim pravima.

Komentarišući nacrt izveštaja o Srbiji koji je podržalo 55 poslanika Evropskog parlamenta, Živojin Rakočević ističe da „živimo u vremenu apsurda“ i da bi EU na osnovu ukupnog stava o Kosovu morala da vodi računa i o svojim članicama koje ne priznaju Kosovo.

„Sada vlada jedna potpuna konfuzija u kojoj vi (EP) štitite teritorijalni integritet Ukrajine, a ne štitite teritorijalni integritet Srbije, i ponavljate da je Kosovo poseban slučaj i slučaj sui generis i da je to nešto jedinstveno na svetu. Shvatili smo da je presedan Kosova nešto što je temeljno uzdrmalo međunarodno pravo i nešto na šta će se i u budućnosti pozivati oni koji ruše druge i teritorijalni integritet drugih. Jasno je da EU šalje jedan signal koji apsolutno nije dobar, nije principijelan, nije razuman za nas na Kosovu i Metohiji jer mi živimo 20 godina u neevropskim uslovima. Dvadeset godina neevrospkih uslova naših života bi moralo da zapita prosvećenu Evropu kojoj mi težimo – kako je moguće da se sistem koji smo uspostavili na takav način odnosi prema drugima?“, kazao je Rakočević za RTV Kim.

Za Rakočevića je čudno da Evropa traži da Srbija prizna Kosovo jer, kako ističe, to nije u skladu sa normalnim civilizacijskim i ljudskim pravima.

„Suština je u tome da nije moguće priznati Kosovo i negde ljudi u Evopi to i znaju. Oni nastoje da dovrše projekat Kosovo i to najviše pod američkim pritiskom. Dakle, taj pritisak govori – „Priznajte Kosovo to što je ono sada, inače mi ne znamo u kom pravcu ide ta teritorija“. Niko ne zna u kom pravcu se kreće Kosovo. Niko ne zna u kom pravcu se kreće teritorija na kojoj ne može da ispoštuje najosnovnija odluku Ustavnog suda. Čitav svet govori o tom Ustavnom sudu – „ispoštujte i vratite tu zemlju (Visokim Dečanima)“. A zamislite desetine hiljada slučajeva uzurpacije. Kosovo je mesto uzurpiranh prava i da nesreća bude veća ta Evropa koja počiva na pravima i koja bi trebala da kaže – „uredite to društvo već jednom“, ona kaže „pirznajte i nagradite tu teritoriju međusobnim priznanjem“.

Po njegovom mišljenju vlasti u Srbiji ne mogu to da prihvate.

„Niko posle 20 godina iskustva i života u kosovskom društvu ne može da kaže to bi možda moglo da bude nezavisno i to bi moglo da samostalno donosi odluke. Mi odluke Kosova ne možemo prihvatiti, niti Beograd može prihvatiti tu formulaciju o međusobnom priznanju ili normalizaciji odnosa jer to nema nikakvog smisla“.

Na Kosovu su, kaže, temeljne vrednosti srpskog naroda potpuno ugrožene čitavih dvadeset godina i da to nije normalno.

Izvor :
RTV KIM