Rakić sa vanredne konferencije: Vučić da prekine dijalog sve dok se specijalci ne povuku sa severa Kosova i ne oslobode opštinske zgrade

Povodom jučerašnjeg ulaska specijalnih jedinica kosovske policije u tri opštine na severu Kosova – Zvečan, Zubin Potok i Leposavić Srpska lista je održala vanrednu konferenciju za medije u Severnoj Mitrovici.

Najpre je predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao da je međunarodna zajednica juče pokazala svoje pravo lice.

„Uveravali su i obećaali da će postaviti svoje snage kako bi sprečili nasilan upad policije ali svedoci smo da ta obećanja nisu ispunili. Hvala međunarodnoj zajednici što su licemerni“, rekao je Rakić.

Rakić se zahvalio i zemljama Kvinte za to što su se,  kako je rekao, oglasili tek nakon upada u opštinske zgrade.

Rakić je sa konferencije uputio apel državnom rukovodstvu Srbije da „nakon brutalnog etnički motivisanog nasilja koje su prištinske institucije sprovele protiv srpskog naroda“ da prekine dijalog i svake razgovore sa Prištinom.

„Apelujemo da Beograd suspenduje sve pregovore sa Prištinom, do onda dok Priština ne povuče sve pripadnike specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova i dok ne a druga da Priština povuče pripadnice specijalnih jedinica policije sa severa, kao i da povuče povuce sve iz opština u koje su upali i oslobode opštine na severu Kosova“, rekao je Rakić.

Na pitanje zašto se nisu vratili juče i bili uz svoj narod, kao i zašto se nisu obratili sinoć nakon ulaska specijalnih jedinica kosovske policije u opštine, Rakić je rekao:

„Nismo se vratili, jer smo ostali u Beogradu da pokažemo da podržavamo politiku mira, a ostali smo i jer smo verovali međunarodnoj zajednici da ne će dozvoliti nasilje i upad u opštnske zgrade. Nakon jučerašenjeg događaja nećemo više ići nigde i ni na kakve skupe već ćemo ostati uz svoj narod“, rekao je Rakić i uputio apel međunarodnoj zajednici.  

„Apelujemo da što hitnije reaguju i da narede spcijalnim jedinicama da odu ne samo iz opština nego sa cele teritorije severa Kosova“.

Konferenciji su prisustvovali i bivši kosovski gradonačelnici Dragiša Milović i Milana Radojević.

Rakić se zahvalio građanima na dostojanstvenom i mirnom čuvanju, kako je rekao, „onog što je naše“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica