Radosavljević: U srpskim sredinama na Kosovu na delu “sveopšta pljačka”. Dimitrijević:  Pojedini mediji jedini koji ukazuju na korupciju

“Ono što se u srpskim sredinama na Kosovu dešava je mito, korupcija i kriminal, a sve zajedno može da se jednim imenom nazove – sveopšta pljačka”, rekao je direktor RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević na panel diskusiji na temu „Borba protiv korupcije u opštinama sa srpskom većinom iz ugla novinara srpskih redakcija na Kosovu“ koja je održana u Severnoj Mitrovici. Kao primer Radosavljević je naveo “brojne koruptivne radnje u opštini Leposavić” u periodu od Od 2013. do 2017. godine kada je i sam bio odbornik u Skupštini opštine Leposavić.

“Ja sam sve budžete evidentirao,zapisivao , pratio budžete realizaciju i napravio konačnu listu. Mi smo tada u opštini Leposavić imali mogućnosti da uložimo u razvoj 11 026 882 evra, ralizovali smo od toga oko tri miliona. Šteta koja je učinjena građanima opštine Leposavić od strane Srpske liste je 7 243 317 evra. To je strašno i tragično. Najjasniji primeri su olimpijski bazen koji je koštao oko million evra i koga nema, postoji samo jedna rupa koja je betonski oivičena i ništa više. Onda otkupna stanica u mestu Dren, to je ogroman objekat čija je vrednost bila oko 300.000 evra i tu su samo sazidani zidovi, stolarija postavljena i više ništa. Nije priključena ni voda, ni struja”, rekao je Radosavljević, ističuči  da do danas zbog te “pronevere novca” niko nije odgovarao.

Dodaje i da je na sve to ukazao i tadašnjem generalnom revizoru, ali ja bilo kakva dalja reakcija i akcija izostala. S toga prema njegovim rečima iako pojedini srpski mediji ukazuju na korupciju nadležene kosovske institucije ne pokreću postupke jer im, kako kaže,  nije u interesu da se bave problemima unutar srpskih opština i srpske zajednice.

„Ni te veće instance nemaju želje da se upliću u „naš“ kriminal i koripciju, jer jr to unutar nas i oni neće da se mešaju, jer to stvara razdor i unazađuje nas, unutar naše zajednice”, rekao je Radosavljević.

Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ocenio je da je korupcija rasprostranjena u svim segmetima života.

 “Čitavo društvo u kome živimo je koruptivno i u tom smislu ja ne bih izdvojio kao korupciju davanje novca, uslugu, dobit, korist za lične partijske poslovne ili bilo koje interese. Naše društvo generalno je u svakom pogledu korumpirano. Imamo predstojeće izbore u Srbiji i mi trentuno radimo priču o nekim ugovorima koji se trenutno daju određenim osobama da bi verovatno glasali za određenu grupu. Imate veliki broj lica i firmi koje su stavljene na crnu listu SAD-a zbog korupcije”, naveo je Dimitrijević.

I Dimitrijević takođe ističe da su kad je u pitanju borba protiv korupcije, na koju pojedini  srpski mediji, kako navodi, bez sumnje ukazuju, zakazale institucije.

 “Velika je odgovornost na onima koji vode lokalne samouprave ali je takođe velika odgovornosti i na institucijama koje direktno treba da kažnjavaju takve postupke. Iako mediji često ističu taj probem da se takve osobe i slobodno kreću i da firme posluju i dalje izostaje ta pravna posledica očigledne korupcije”, rekao je Dimitrijević.

Sagovornici su zaključili i da je pojedinim srpskim medijima na Kosovu potrebna veća finansijska podrška kako bi mogli da nastave da se detaljnije bave temama kriminala i korupcije, koje iziskuju više ljudi, vremena i novca.

Panel diskusiju na temu „Borba protiv korupcije u opštinama sa srpskom većinom iz ugla novinara srpskih redakcija na Kosovu“ organizovala je NVO Aktiv u saradnji sa Centrom za zastupanje demokratske kulture (ACDC) u okviru projekta „Pobolјšanje transparentnosti i vladavine zakona u zajednicama sa većinskim srpskim stanovništvom“ uz podršku Međunarodnog biroa za narkotike i sprovođenje zakona.

Izvor :

Medija centar Čaglavica