Radio Kim radi 23 godine

Radio Kim u Čaglavici na današnji dan navršava 23 godine postojanja i rada. Pomalo svačiji i apsolutno ničiji u političkom smislu, Kim će i u narednom periodu nastaviti sa slobodnim, objektivnim i nepristrasnim izveštavanjem.

Radio Kim je nastao u periodu gotovo potpune izolovanosti srpskih sredina i medija na Kosovu.

Emitovanje radijskog programa je počelo decembra 2000. godine, dok je emitovanje televizijskog krenulo maja 2013, a okončano sredinom novembra 2022.

Podršku osnivanju našeg medija svojevremeno su pružile vlade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i Nemačke. Osim navedenih stranih ambasada, koje su do sada ostale glavni donatori, naš rad su podržavali još i: Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), Balkanski trust za demokratiju (BTD), USAID, Kosovski fond za otvoreno društvo (KFOS), ambasade Norveške, Finske i Švajcarske u Prištini, IREX, UNDP, UNFPA i mnogi drugi.

Tačne i proverene informacije, brzina izveštavanja, prisustvo događajima i istraživačko novinarstvo doprineli su da sa našim medijem sarađuju i informacije citiraju i prenose najvažniji mediji i agencije u zemlji i regionu.

Kao deo neformalne kolacije koju čine još četiri medija koji na srpskom jeziku izveštavaju sa Kosova, Kim radio se poslednjih nekoliko godina kontinuirano bavi raskrinkavanjem lažnih vesti i dezinformacija i ukazuje publici na neophodnu medijsku pismenost.

Kim je i član osnivač Kosovske medijske asocijacije (Kosma), mreže radio stanica iz različitih regiona na Kosovu koje proizvode zajednički informativni program.

Izvor :
Kim