Putujući bioskop Doma kulture Gračanica

Dom kulture ,,Gračanica“ organizuje još jednu turneju Putujućeg bioskopa u mestima širom Kosova, saopšteno je iz ove ustanove. 

Od najizolovanijih metohijskih sredina do severa Kosova publika će na velikom platnu imati priliku da pogleda domaći film ,,Nečista krv: Greh predaka“, reditelja Milutina Petrovića.

Film prati priču o Hadži Trifunu (Dragan Bjelogrlić), uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom. Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica. Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana “Nečista krv”.

Cilj putujućeg bioskopa je, kako navode iz Doma kulture, da se publici širom Kosova i Metohije prikažu najnovija filmska ostvarenja kako iz strane, tako i iz domaće kinematografije. Uslovi prikazivanja su različiti od školskih sala, pomoćnih objekata, do prostorija koje koriste domovi kulture.

Realizacija putujućeg bioskopa ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, uz saradnju Opštine Gračanica.

Iz Doma kulture napominju da se projekcije organizuju uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera.

Izvor :
RTV KIM