Put robe iz centralne Srbije na Kosovo: Menjanje tablica i distributera

Ekonomije centralne Srbije i Kosova trpe manju štetu zbog otežanog kretanja putničkog i teretnog saobraćaja nego ranije prilikom blokade administrativnih prelaza jer su se, kako kažu privrednici, snašli i menjaju distributere robe i tablice na vozilima prema teritoriji kroz koju prolaze.

U Koncernu „Bambi“ iz Požarevca već duže vreme angažuju distributera sa Kosova čiji je kamion sa kosovskim registarskim tablicama i nesmetano vozi po centralnoj Srbiji i ulazi na teritoriju Kosova.

Institucije iz Prištine su pre deset dana zabranile ulaz vozilima sa registarskim tablicama izdatim u Srbiji, a takvih vozila je na severu Kosova oko 9.500. Vozači putničkih i teretnih vozila mogu kupiti kosovske privremene tablice na administrativnom prelazu i njima zameniti srpske tablice, nakon čega mogu ući na teritoriju Kosova.

„Nismo za sada imali problem sa ulaskom robe na Kosovo jer je za prevoz zadužen distributer sa Kosova koji dolazi po robu u Požarevac i odvozi je na Kosovo“, rekli su u Bambiju.

Kosovsko tržište je za tu kompaniju, kako su rekli, važno jer se na njemu prodaje pet odsto ukupne robe, a najveći deo proizvoda je pod brendom keksa plazma.

Preduzeće za proizvodnju stočne hrane „Gebi“ iz Čantavira, prema rečima direktora prodaje Deneša Kemiveša, bez obzira na blokadu na granici i dalje nesmetano plasira robu na kosovsko tržište jer prevoznici menjaju registarske tablice prema potrebi.

„Vrednost našeg izvoza na kosovsko tržište je oko milion evra godišnje, a vrednost stočne hrane, odnosno koncentrata koji se iz centralne Srbije prodaju na Kosovu je oko 4,5 miliona evra“, rekao je Kemiveš.

Direktor preduzeća za proizvodnju industrijske ambalaže „Hemotehna“ iz Subotice Radovan Mijatović rekao je da su isporučili dovoljno robe pre blokade i da još nije potrebna nova isporuka, ali da sa strahom prate situaciju i razmišljaju kako dalje.

„Imamo partnera na Kosovu sa kojim sarađujemo i blokada nam stvara dodatne probleme i razmišljamo na koji način dalje da otpremamo robu ako se ovakvo stanje nastavi“, rekao je Mijatović.

Dodao je da se razmišlja i o alternativnom putnom pravcu preko Makedonije da bi se došlo do Kosova i izbegli mogući rizici.

On je rekao da transport zaobilaznim putem poskupljuje robu i da posledice ne treba da trpe privrednici koji nisu zainteresovani za politiku, već samo za ekonomiju.

„Život je jedna priča, a politika druga. To isto kaže i naš partner sa Kosova. Hoćemo da radimo, a ne da se bavimo politikom, tamo nema profita“, rekao je Mijatović.

Murati: Najveći gubitak od blokade na severu imaće stanovnici tog područja

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati izjavio je danas da će zbog blokade puteva na severu najviše izgubiti stanovnici tog područja koji su „prinuđeni da se kreću peške“.

Upitan o uticaju mere reciprociteta u vezi sa registarskim tablicama sa Srbijom, on je naveo da je vrednost robe koja može proći kroz te granične prelaze u smislu lokalnih proizvođača – marginalna.

„Do sada ste videli da je pitanje izvoza i uvoza robe koja može proći kroz te granične prelaze minimalna što se tiče naših proizvođača, ali najveći gubitak će imati stanovnici tog područja“, rekao je Murati, a prenela agencija Kosova Press.

On je ponovio reči Aljbina Kurtija da Kosovo nije zainteresovano za blokade i tenzije, ali jeste za reciprocitet sa Srbijom.

Izvor :
RTV KIM, Beta