Podignuta optužnica protiv dvojice Srba zbog krivičnog dela huliganstva

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je u Osnovnom sudu u Prištini optužnicu protiv dvojice Srba S.J. i I.S. Kako se navodi oni se terete da su izvršili krivično delo huliganstva, dok se I.S. tereti i za neovlašćeno posedovanje, kontrolisanje i držanje oružja.

„S. J. i I. S. 30. maja u saizvršilaštvu preduzeli sve potrebne pripremne radnje namenjene izazivanju opšte opasnosti i nanošenje štete javnom i službenom licu, te da su pristali da se pridruže nasilnoj gomili srpskih demonstranata 29. maja. Okrivljeni S.J. i I.S. pokušali da učestvuju u okupljanju mase i preduzimanju nasilnih radnji huliganstva, na taj način što su 30.05.2023. godine na graničnom prelazu Jarinje, opština Leposavić, prvo prešli granicu i zajednički preduzeli sve potrebne pripremne radnje, predmete namenjene za izazivanje opšte opasnosti, oštećenja javnih i privatnih objekata kao i nanošenje telesnih povreda službenim licima, u kontaktu sa drugim učesnicima mase u Leposaviću, pristali da se pridruže nasilnoj masi srpskih demonstranata 29.05.2023. godine“.

Dodaje se da su „demonstranti nekontrolisano izazivali nasilje, jakim oruđem, improvizovanim eksplozivnim napravama kao i vatrenim oružjem, od kojih je najmanje 30 pripadnika KFOR-a bilo u mirovnim snagama i mirovnim misijama KFOR-a, načinjena značajna materijalna šteta na vozilima KFOR-a, policije Kosova, kao i na automobilima novinara koji su pratili događaje toga dana“.

„Ovim radnjama okrivljeni S.J i I.S. u saizvršilaštvu izvršili krivično delo učešće u masi koja vrši krivično delo huliganizam“.

Napominju da su tokom pretresa automobila „Honda“ slovenačkih registarskih oznaka, kojim je okrivljeni I.S. upravljao u gepeku automobila pronađena i oduzeta četiri spreja i jedan biber sprej.

„Ovim radnjama je okrivljeni izvršio krivično delo neovlašćeno posedovanje, držanje i kontrola oružja“, zaključuje se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.