Protesti i danas u Zvečanu i Leposaviću

Nedaleko od zgrade Opštine Zvečan iza prostora koji je i dalje ograđen bodljikavom žicom, okupljeni su od jutros građani. Kfor se nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

Srbi se okupljaju i ispred zgrade Opštine Leposavić u kojoj novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi boravi već šesti dan.

Oni zahtevaju da se „nelegitimni, novoizabrani gradonačelnik Ljuljzim Hetemi“, koji boravi u zgradi opštine već šesti dan, povuče, da se povuku sve specijalne jedinice kosovske policije sa severa, da se formira Zajednice srpskih opština kao i da im se omogući nesmetan rad.

Ispred zgrade Opštine primetan je veliki broj priipadnika Kfora.

Od prošlog petka traje kriza na severu Kosova od kada su specijalne jedinice kosovske policije zauzele objekte lokalnih samouprava u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Situacija je eskalirala u ponedeljak u Zvečanu gde su zabeleženi sukobi između Kfora i okupljenih Srba koji nisu dopuštali da iz oklopnih vozila izađu pripadnici specijalnih jedinica policije.

U tim sukobima povređeno je više od 50 osoba srpske nacionalnosti, a sa strane Kfora 30 njihovih pripadnika.

Nakon ovih incidenata, ali i više napada na albanske novinarske ekipe u Zvečanu i Leposaviću, oglašavali su se predstavnici međunarodne zajednice uglavnom kritikujući kosovsku vlast za novonastalu krizu na severu. Tražili su da se organizuju izbori u četiri opštine na severu Kosova. Tu mogućnost je najavio i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Izvor :
RTS, Kim