Protest „veterana OVK“: „Dole vlada“, „Milošević“, „srpski kriminalci“, „Mimoza“…

U Prištini ispred zgrade kosovske vlade održan je protest „Udruženja veterana OVK“.

U centru dosadašnjih poruka na ovom protestu, koji je započeo, kako je i najavljeno – u 18 časova su poruke u kojima se glorifikuje „OVK“, a aktuelna vlada Samoopredeljenja se povezuje sa srpskom stranom koja se poistovećuje sa „zločincima i kriminalcima“. „Milošević“ „Milan Radoičić“, „Aleksandar Vučić“ su često spominjana imena uz Mimozu Kusari. Uzvikuje se „Dole vlada“ i „OVK, OVK“.

Više kosovskih medija prenosi uživo ovaj protest.

Bivši pripadnik OVK Avni Ajeti rekao je demonstrantima da se „srpski zločinci i dalje raspituju o veteranima OVK“.

„Ko bi danas pomislio da ćemo 25 godina posle rata doći ovde da tražimo slobodu i naša prava. Danas nam ih ne uskraćuje strašni režim kao što je Miloševićev, već vlada države za koju smo dali sve što smo imali“ – rekao je Ajeti pred demonstrantima, prenosi Kallxo.

„Došao je dan – Danas smo ovde ispred Vlade Kosova, koju smo krvlju i žrtvom oslobodili, mi! Za veterane UČK, tražimo srpske zločince, koji su nas tukli i ubijali policajce na severu. Ovo nas nije iznenadilo. Iznenadne napade neprijatelja pretvorili smo u kontranapade. Zato smo danas ovde da slobodnim govorom odgovorimo na ovaj nedostojanstven tretman koji zadire u granice izdaje“, kazao je.

On je kosovsku predsednicu Vjosu Osmani pozvao da ne potpisuje Zakon o minimalnim zaradama u koji nije uključen zahtev ovog udruženja za penzije njihovih pripadnika, što je jedan od razloga za protest. Upozoreno je i da će se nastaviti sa protestima.

Načelnik Resursnog centra za nestala lica, Bajram Čerkini, kako takođe javlja Kallxo, kazao je da su „veterani OVK“ u jadnom stanju.

„Danas sam morao da plačem i rekli su mi pomozite veteranima jer su u jadnom stanju, sva udruženja koja su izašla iz rata su u jadnom stanju“ – rekao je on.

Albance je pozvao da svi budu jedinstveni, a Kurtiju je poručio da „ne može da ubija one koje je ubio pre dve godine“.

Inače, demonstranti šalju povike i imaju transparente s porukama „Mimoza: Zovem ‘Radoja’ – gde je 1.600 nestalih iz rata“, „Mimoza: Vređajte veterane Jablanoviću i njihove ‘majke’“ – neki su od transparenata. Na jednom od transparenata piše: „Na mojoj uniformi danas imaš fotelju“.

Vidljive su albanske, američke zastave i zastave „OVK“.

Na početku je intonirana i himna.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova prethodno je izdao svojevrsno upozorenje u vezi sa današnjim protestom.

On je u jutrošnjem oglašavanju pronašao „čudnu“ paralelu između tajminga višemesečnih protesta Srbija protiv nasilja koje podržava srpska opozicija i večeras u 19 časova, i protesta ispred zgrade kosovske vlade u Prištini koji organizuje Udruženje veterana OVK.

Štaviše, on tvrdi da su snimci razgovora Slavka Simića i Mimoze Kusari Ljilje, preko „Vučićeve ruke“ našli put ka medijima na Kosovu.

Srpskog predsednika Vučića je optužio da je sada pribegao „hibridnom ratu“ protiv Kosova, jer je navodno izgubio bitku od Kurtija, i da je plod istog unutrašnja destabilizacija Kosova – od objavljenih razgovora, preko tuče u parlamentu i sada protesta, čime se ruši ugled vlade.

Kosovsku javnost i političku scenu trese afera snimanih navodnih razgovora nekadašnjeg poslanika Srpske Liste, Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja, Mimoze Kusari Ljilje. Ukoliko je sve verodostojno, oni se dogovaraju oko pomoći jedni drugima, u više poslova, u vreme kada u javnosti Samoopredeljenje optužuje Srpsku listu za kriminal i da je pod uticajem PDK, dok Srpska lista u javnosti predstavlja izostanak komunikacije sa Samoopredeljenjem.

Nakon trećeg objavljenog dela u kojem navodno Simić govori o tome da ga je Kusari Ljilja terala da glasa protiv onog što je „Udruženje veterana OVK“ zahtevalo da se uključi u novi Zakon o minimalnim zaradama, iz ovog udruženja su najavili protest. Oni su Samoopredeljenje optužili za izdaju, za vređanje „OVK“ i rad na štetu ove formacije.

Narednog dana, u četvrtak 13. jula, došlo je do tuče u kosovskom parlamentu, upravo povodom sadržaja ovih razgovora, iz kojih se vidi saradnja Srpske liste i Samoopredeljenja dok obe stranke u javnosti naglašavaju da ona ne postoji, te čak i ogovaranje ostalih albanskih opozicionih stranaka, a u centru razgovora kao tema je Milan Radoičić.

Do tuče je došlo tokom obraćanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji se hvalio svojim rezultatima na Severu uz jednu od opaski da je 547 srpskih policajaca napustilo Kosovsku policiju na Severu, te da naspram toga sada na Severu ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Nakon tuče više osoba i pošto je obezbeđenje izvuklo kosovskog premijera, intervenisala je policija u parlamentu a Kurti se nije vraćao u salu.

Sednica je nastavljena i popodne uz nova koškanja, ali se ipak primirila dovoljno da se izglasa Zakon o minimalnim zaradama.

Sada pristalice „OVK“ protestuju protiv toga što u ovaj zakon nisu uključene penzije veterana. Inače je upravo pitanje penzija bilo jedna od gorućih afera prethodnih godina, kada se otkrilo falsifikovanje onih koji su za to registrovani.

Kosovska policija pojačala je danas prisustvo ispred zgrade vlade u Prištini i razvukla ogradu.

Sve ovo dolazi usred onog, što opozicija predstavlja kao kompromitaciju partnerstva sa međunarodnom zajednicom, usled odbijanja kosovskog premijera da posluša zapad i deeskalira krizu na Severu kroz plan od tri tačke.

Izvor :
Kossev