Protest u Trepči: Rudari Belog Brda i Crnca čekaju na ispunjenje zahteva

Blizu 300 radnika rudnika Belo Brdo i Crnac i danas je štrajkovalo  ispred Trepčine flotacije u Leposaviću. Povod za obustavu rada je umanjenje plata, nemogućnost ostvarivanja prava na odmor i bolovanje, kao i višegodišnji rad bez penzionog osiguranja. Štrajkači navode da će protesta biti do ispunjavanja zahteva. Rudare  su podržali predstavnici GI Srpski opstanak.

Radnik rudnika Belo Brdo i jedan od štrajkača, Radoš Milentijević tvrdi za RTV Kim da rade u jako teškim uslovima, ali da je umanjenje plata presudno uticalo na odluku da radnici započnu štrajk.

“Odlučili smo se da stupimo u štrajk zato što nam je plata umanjena za 20 odsto, nemamo penziono osiguranje, kao ni pravo na odmor i bolovanje. Danas nam se obratio generalni director RMHK „Trepča“ u Leposaviću Jovan Dimkić i obećao je da će ispuniti sve naše zahteve”, kazao je Milentijević za RTV Kim.

Nije u potpunosti uveren da će obećanje koje su dobili biti ispunjeno.

“Nismo juče bili na random mestu, niti ćemo danas da idemo. Nećemo ići na posao sve dok se svi naši zahtevi ne ispune. Produžetak obustave rada i štrajka zavise od toga da li će naši zahtevi u toku dana biti ispunjeni”, rekao je Milentijević.

Predsednik Građanske inicijative Srpski opstanak, Aleksandar Arsenijević, tvrdi da je „spreman da sa svojim saborcima da podršku rudarima koji štrajkuju“.

“Svako od nas ima nekog druga, rođaka rudara koji radi u jako nehumanim uslovima za vrlo male plate, bez osiguranja i uplaćenog radnog staža . Mi smo odlučili da podržimo štrajk rudara. Sinoć smo imali razgovor preko kurira, mi smo obećali da ćemo otvoriti Pandorinu kutiju ukoliko ne ispune zavteve radnika”, kazao je Arsenijević.

Osim malih plata, jedan od problema radnika je i nedostatak opreme za zaštitu na radu.

Izvor :
RTV KIM