Protest u Gračanici zbog prebijanja Roma od strane Kosovske policije

Noseći transparente „Stop nasilju nad Romima“, „Za šta služi zakon?“, „Dosta više“, „Policija štiti ne iživljava se“ oko stotinak pripadnika romske zajednice protestovalo je danas u centru Gračanice, ispred policijske stanice, tvrdeći da je njihov sunarodnik Burhan Ibrahimović pretučen od strane službenika policije Kosova u policijskoj stanici u Gračanici.

Burhan Ibrahimoć je, kako tvrdi, priveden od strane policije 19. avgusta jer se verbalno sukobio sa svojom komšinicom. Odveden je u policijsku stanicu i nakon jednočasovnog zadržavanja dobio kaznu, nakon čega mu je rečeno da izađe stanice. Ibrahović kaže da je prilikom izlaska iz stanice pitao policajce zbog čega su mu napisali kaznu, a da mu prethodno niko nije uzeo nikavu izjavu, ali da odgovor nije dobio. Nakon toga je kaže policajcima rekao da će ih tužiti, zbog čega su ga oni ponovo vratili u stanicu, te  ga brutalno pretukli.

„Zahvaljujem se svima što ste došli. Živimo u demokratiji ali postoji puno ljudi koji su imali iste probleme a koji nisu smeli da progovore. Na početku sam imao strah i nisam smeo da podelim ovaj slučaj sa ostalima, ali iz Opre Roma Kosovo su mi pomogli da izvestim o ovom slučaju“, rekao je Burhan Ibrahimović okupljenima ispred policijske stanice.

Protest je organizovala nevladina organizacija “Opre Roma Kosovo”. Predstavnici ove organizacije kažu da ovo nije prvi put da pripadnici Kosovske policije tuku i maltretiraju Rome.  Poručuje da Romi više neće ćutati, te da će na svakom maltretiranje odgovarati masovnim protestima.

“Nije prvi put da se ovako nešto dešava na Kosovu. Imamo slučajeve u Obiliću gde  je neki broj roma takođe isprebijan unutar policijske stanice, međutim, oni se plaše da dignu svoj glas. Ako se mi svakog dana, kao Romi, plašimo da dignemo svoj glas prema brutalnostima koje se dešavaju protiv nas, onda nikada nećemo izaći iz te senke brutalnosti, iz senke deskriminacije koja država vrši nad nama“, rekao je Sebastijan Šerifović iz organizacije Opre Roma Kosovo.

“Onima koji vrše nasilje nad našim narodom, kažemo ovo: Vaši postupci više neće  biti tolerisani  ili ignorisani, širom Kosova. Zahtevamo pravdu za Burhana , svaku romsku osobu, i sve ostale koji su pretrpeli brutalnost. Pozivamo vlasti da temeljito istraže ovaj slučaj i da traže odgovorne one koji naručito trebaju biti odgovorni za svoje postupke ”, rekla je Kimeta Gaši iz nevladine organizacije Opre Roma Kosovo.

Direktor organizacije Opre Roma Kosovo Sebastijan  Šerifović navodi i da je o ovom slučaju obavešten Policijski inspektorat Kosova i pokrenuta je zvanična istraga.

„U Policijskoj stanici nisu rekli da su ga prebili, rekli su nam da slučaj treba da se istraži. Ono što smo mi uradili je da smo otišli u Policijski inspektorat u Prištini, uzeli su izjavu od Burhana i uveravali su nas da će slučaj biti u toku. Burhan je dobio nekoliko poziva od strane Inspektorata što me veoma ohrabruje, što znači da je ovaj slučaj u toku“, dodao je Šerifović.

Iz policijske stanice u Gračanici nisu želeli pred kamere. Komandir stanice je prema rečima službenika na bolovanju, a poručnik Naim Maljoku je novinarima rekao da se za izjave obrate portparolu Kosovske policije u Prištini. 

Protestni skup obezbeđivala je Kosovska policija. Vidljivo je bilo i prisustvo Euleks-a, Kfora i italijanskih karabinjera. Takođe protest je pratio i veliki broj medijskih ekipa.

Izvor :
Medija centar Čaglavica