Protest u Gračanici zbog netransparentnog zapošljavanja završen žučnom raspravom između nezadovoljnih građana i predstavnika privremenih organa

Oko 50 građana sa centralnog Kosova protestvovalo je danas ispred zgrade Privremenog organa Prištine, nezadovoljni zbog netransparentnog zapošljavanja i neobjavljivanja konkursa za prijem radnika u zdravstvenim institucijama. Ubzo nakon okupljanja, okupljene građane primili su predsednici Privremenih organa Prištine, Kosova Polja i Lipljana, kako bi sa njima razgovarali. Sastanak je održan u prostorijama Narodne biblioteke u Gračanici.  

Novinarima najpre nije bio dozvoljen ulazak u salu, ali im je nakon insistiranja građana da i mediji budu prisutni to dozvoljeno. 

Tokom žučne rasprave koja je trajala oko sat vremena građani su kroz brojne primere predstavnicima privremenih organa Prištine, Lipljana i Kosova Polja ukazivali na nepravedan i netransparentan postupak zapošljavanja u brojnim ustanovama, koje na Kosovu funkcionišu u sistemu Republike Srbije.

Takođe građani su negodovali i što pojedini ljudi uključujući i zvaničnike Srba u srpskim i kosovskim institucijama primaju po dve i više plata. Nakon sat vremna rasprave predsednici privremenih organa zatražili su od novinara i snimatelja da napuste salu u kojoj se održavao sastanak kako bi sa građanima nastavili razgovor. Međutim zajedno sa novinarima iz sale je izašlo i nekoliko desetine građana koji su naveli da ne žele razgovor bez medija. 

„Nema više efekta da budemo tu zato što su vas, novinare, izbacili van. Novinari nisu poželjni računaju da na taj način ljude skrenu sa glavne teme i daju obećaanja u prazno. Tako da nema razloga da više budemo unutra sa njima“, rekao je Igor Jovanović iz Lapljeg Sela. 

Građani navode da neće odustati od protesta. Novi skup najavljuju posle božićnih praznika.  

„Mi nemamo ništa protiv Srpske liste, ni protiv našeg predsednika. Mi smo nezadovoljni sa pejedincima ovde… Pojedincima iz Privremenog organa grada Priština“, rekao je Nikola Filipović iz Lapljeg Sela.

„Želimo ista prava za sve. Na primer ja sam samohrana majka dvoje dece – jedan student, jedan ima 27 godina, jedan je završio carinu, drugi je četvrta godina srednje škole. Živimo kako moramo da živimo. Radim kod privratnika, od posla do posla, državni posao uopšte nemamo. Zbog toga smo danas ovde“, rekla je Ljiljana Rajković . 

„Došla sam da pomognem unuku, šteta što on sedi sa nama kući a završio medicinu. Ovaj obeća na njegovo mesto drugi, ovaj obeća… Šta je ovo? Kaže ja već da ubijem nekog ili sebe. Bio je u Nemačkoj da radi, ni taj gazda mu ništa nije platio, vratio se prazan. Bio je i u Beogradu da radi zgrade, ali to nije njegova struka, njegova struka je medicina“, rekla je Milojka Stanišić iz Badovca rodom iz Slovinja. 

Nakon završenog sastanka, niko od predstavnika privremenih organa nije želeo da govori o današnjem “sastanku”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica