Protest protiv nasilja ispred RTS-a: Skandiranje ’Vučiću odlazi’ i ’Daćeš Gašića’

Učesnici večerašnje povorke protesta „Srbija protiv nasilja“ zastali su ispred zgrade RTS-a glasno protestujući i skandirajući „Ostavke, ostavke!“, na putu ka zgradi Policijske uprave za Grad Beograd, koja je cilj današnjeg građanskog protesta.

Na čelu kolone učesnici, mahom studenti, nose velike transparente „Srbija protiv nasilja“ i „Studenti protiv nasilja“.

Učesnici protesta su skandirali i „Vučiću odlazi!“ i „Daćeš Gašića!“.

Smenjivanje rukovodstva RTS-a i ostavka ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića su neki od zahteva protesta.

Potestna povorka je krenula od RTS-a ka sedištu Policijske uprave za Grad Beograd, da bi se izrazila solidarnost sa inspektorima Slobodanom Milenkovićem i Dejanom Mitićem čija zasluga je da je došlo do procesuiranja slučaja „Jovanjica“.

Ulice kojima prolazi protestna kolona su zatvorene za saobraćaj.

Učesnici protesta ’Srbija protiv nasilja’ pošli do RTS-a i beogradske Policijske uprave

Učesnici desetog protesta „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu uputili su se večeras Takovskom ulicom od Doma Narodne skupštine ka zgradi Radio-Televizije Srbije (RTS), odakle će nastaviti ka Policijskoj upravi za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana.

Kako je ranije najavljeno, cilj današnjeg protesta je da se pruži podrška beogradskim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću koji su otkrili marihuanu na imanju Jovanjica, dok će ispred RTS-a biti ponovljen zahtev za smenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Pre početka šetnje voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred parlamenta, da s današnjeg skupa žele da pošalju poruku da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

„Poražavajuće je što mi građani moramo da stajemo u zaštitu policajaca, samo zato što žele da časno rade svoj posao. To je dužnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaštitili. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja“, rekao je Banjac.

Pozvao je građane u utorak u 9 časova ispred Specijalnog suda da bi podržali inspektora Mitića koji nastavlja svedočenje u slučaju Jovanjica.

Na pominjanje imena ministra državne uprave i lokalne samouprave Aleksandra Martinovića koji je ove nedelje svojom izjavom uvredio deo građana koji nemaju ili ne mogu da imaju decu, okupljeni ispred Skupštine su glasno negodovali i zviždali.

Aktivista iz Majdanpeka Vladimir Božić kazao je da su on i aktivisti prošle godine branili planinu Starica od miniranja kompanije „Ziđin“, ali da su doživeli da budu privedeni.

Kazao je da svi građani koji protestuju moraju biti spremni na žrtvu kakvu podnose aktivisti širom Srbije – uzbunjivači, profesori, studenti, novinari, kao i pojedinci „za koje niko nikada nije čuo“.

„Pretiće vam, vašim porodicama, to će raditi neki neljudi koji će se kasnije u svim spisima tužilaštva voditi kao NN lica“, rekao je Božić.

Po njegovim rečima, to je moguće izbeći ukoliko se svi građani ujedine, prevaziđu sve razlike i ukoliko zajedno deluju.

„Krenimo sa izvlačenje korumpiranih pojedinaca ovog sistema, jednog po jednog na svetlost dana“, kazao je aktivista iz Majdanpeka.

Studentiknja Fakulteta političkih nauka Anđela Radosavljević govorila je o „targetiranju“ studenta Pavla Cicvarića i njegove porodice od strane vlasti zbog njegovog obraćanja na protestu pre nekoliko nedelja.

„Oni su nas podsetili za šta se borimo, a to je da svako nasilje stane“, rekla je Radosavljević i dodala da svi koji govore sada, znaju na šta moraju da budu spremni.

Kazala je da mladi više nikada neće prihvatiti da moraju da ćute, da ne izlaze na izbore i da ne budu zaiteresovani za politiku.

„Ja ne želim državu gde građani žive u strahu, gde nemaju slobodu govora, gde se oni koji se bore za bolju državu, nazivaju hijenama i lešinarima i gde, ukoliko hranite kuče, mače ili zlatnu ribicu, nemate pravo, treba da vas bude sramota po rečima jednog ministra. Zašto vi virite u tuđe dvorište, a ne bavite se svojim? Vaše dvorište bi trebalo biti ova zemlja i njeni građani“, rekla je studentkinja o ministru.

Navela je da reči ministra nisu pogrešno protumačene i da mu zbog toga što je izgovorio ne opraštaju.

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“ koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubiijenih u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ početkom maja, a posle govora je emitovana svečana pesma „Vostani Serbie“.

Deseti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno umrlog čuvara srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje

Na protestu ’Srbija protiv nasilja’ minut ćutanja za čuvara Zejtinlika i ubijene u Beogradu

Deseti protest „Srbija protiv nasilja“ u Beogradu počeo je minutom ćutanja za nedavno umrlog čuvara Srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu Đorđa Mihailovića i za nekoliko osoba ubijenih u Beogradu tokom prethodne nedelje.

Kako je ranije najavljeno, cilj današnjeg protesta je da se pruži podrška beogradskim inspektorima Slobodanu Milenkoviću i Dušanu Mitiću koji su otkrili marihuanu na imanju Jovanjica.

Voditelj i komentator Smiljan Banjac kazao je sa improvizovane bine na kamionu ispred Doma Narodne skupštine Srbije da sa današnjeg skupa žele da pošalju poruku da su građani Srbije uz inspektore Milenkovića i Mitića.

„Poražavajuće je što mi građani moramo da stajemo u zaštitu policajaca, samo zato što žele da časno rade svoj posao. To je dužnost svih nas, jer su Milenković i Mitić, kao i policajka iz Valjeva Katarina Petrović radili u javnom interesu kako bi nas zaštitili. Samo sa takvim ljudima se možemo nadati Srbiji bez nasilja“, rekao je Banjac.

Pozvao je građane u utorak u 9 časova ispred Specijalnog suda da bi podržali inspektora Mitića koji nastavlja svedočenje u slučaju Jovanjica.

Pre govora, kao i na svim prethodnim protestima, sa razglasa je emitovana kompozicija „Emocije“, koju je napisao učenik Andrija Čikić, jedan od ubiijenih u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ početkom maja.

Posle govora planirana je protestna poovorka do Policijske uprave za Grad Beograd u Bulevaru despota Stefana, da bi građani, kako su najavili organizatori, pružili podršku časnim policajcima, a posebno dvojici inspektora koji su otkrili marihuanu na poljoprivrednom imanju Jovanjica, a sledeće nedelje treba da svedoče na suđenju.

Najavljeno je da će se kolona nakratko zaustaviti ispred Radio-televizije Srbije (RTS) u Takovskoj ulici, gde će biti ponovljen zahtev za smenjivanje rukovodstva javnog medijskog servisa.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su posle masovnih ubistava 3. i 4. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i selima u okolini Mladenovca i Smedereva, gde je ubijeno ukupno 19 osoba.

Tehnički organizatori protesta su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Demokratska stranka, Narodna stranka, Moramo-Zajedno i Zeleno-levi klub, ali naglašavaju da protest nije stranački.

Protesti se ove nedelje, kako su rekli organizatori, održavaju u tridesetak gradova i opština širom Srbije.