Protest kod Bistričkog mosta: „Idite odavde„

Kod Bistričkog mosta održan je protest dela građana severa Kosova, zbog ranjavanja Milana Jovanovića iz Žerovnice, koji je pre dva dana upucan na tom mestu. Protestna šetnja završena je mirno i bez incidenata. Policijski inspektorat Kosova je objavio da su uhapšena četiri pripadnika Policije Kosova, koji su prethodno suspendovani zbog ranjavanja Jovanovića. Specijalne kosovske policije na mostu od decembra prošle godine imaju kontrolni punkt.

Građani su probili kordon od desetak policajaca i došli do punkta specijalne jedinice Kosovske policije.

„Idite odavde“, „Ovde vam nije mesto“, „Evropo, pucaju po nama“, „Stefan, Miloš, Miljan, Milan, ko je sledeći“ – to su poruke na transparentima koje su nosile žene na početku kolone građana. 

Ispred policajaca je bio postavljen sto na kome se potpisivala peticija za povlačenje specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa, a kako je najavljeno, ona će u narednim danima „kružiti“ po severu Kosova, a potom će biti predata.

Na mestu potpisivanja peticije, medijima se obratila i supruga ranjenog Jovanovića.

„Došla sam ovde sa ljudima po pravdu za mog supruga i za sve ljude koji žive ovde na Kosovu, da potpišemo peticiju da se uklone specijalne jedinice sa Kosova i Metohije, i da se više nikome ne desi ono što se desilo mom suprugu“, rekla je.

Dodala je i da je Jovanović i dalje na intenzivnoj nezi, u stabilnom stanju, ali ga nije posetila, jer su, tvrdi, posete zabranjene.

Među okupljenim su predstavnici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Milan Radojević.

U blizini punkta gde su stacionirani specijalci kosovske policije, kod Bistričkog mosta u Zvečanu, tokom noći postavljen je znak sa upozorenjem „Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe“.

Izvor :
Kossev