Prošlo je 23 godine od masakra u Peći

Otac jednog od ubijenih dečaka u kafiću „Panda“ u Peći, Zvonko Gvozdenović, izjavio je danas da su članovi porodica ubijenih razočarani, jer i posle 23 godine od zločina, država nije otkrila počinioce, organizatore i nalogodavce.

„Sve je na Tužilaštvu za organizovani kriminal, čekamo da li će da nas pozovu. Poslali smo im pet dopisa i u međuvremenu nismo dobili nikakav odgovor, tako da smo razočarni, rezignirani i besni. Prošle su 23 godine od masakra, a mi se nismo pomakli ni za milimetar“, rekao je Gvozdenović za agenciju Beta.

Dvojica maskiranih napadača su 14. decembra 1998. godine, oko 20 časova, upala u kafić „Panda“ i ubila srednjoškolce Ivana Obradovića, Zorana Stanojevića, Svetislava Ristića, Dragana Trifovića, Vukotu Gvozdenovića i Ivana Radevića.

Slučaj „Panda“ je godinama bio zapostavljen, a predmet se sastojao od omota spisa i zapisnika sa uviđaja istražnog sudije iz Peći, Veselina Čađenovića i nalazio se u pećkom Okružnom sudu izmeštenom u Leskovcu.

Tako je bilo sve do 28. decembra 2013. godine, kada je tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao da nema dokaza da su zločin počinili Albanci, kako se do tada verovalo.

Dve godine kasnije Vučić je kazao:

„Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ’Panda’, ali nema dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili“.

Vučić je izjavio da zna šta se dogodilo pre 18 godina, kada su ubijena šestorica srpskih mladića u kafiću „Panda“ u Peći, ali da se traže detalji koji bi to potkrepili.

„Mislim da smo blizu toga. Mi smo znali i pre godinu dana šta se dogodilo. Mislim da sada imamo imena, ali potrebne su dodatne provere“, rekao je Vučić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, rekla je 2018. godine da nema novih saznanja o ubistvu šestorice mladića.

Ona je tada kazala da je za državu važno da se sazna ko je odgovoran za ubistvo mladića i dodala da je „dosta teško rešavati zločine kada ih niko 10 ili 15 godina nije rešavao“.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je pokrenulo istragu u maju 2016. godine, saslušalo je oko 40 osoba, ali do sada nije podignuta optužnica.

Izvor :
RTV KIM