Promocija knjige ,,Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ u Orahovcu

Promocija knjige „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ autora Rada Bulajića biće održana u Orahovcu danas u 17 časova u sali parohijskog doma crkve Uspenja Presvete Bogorodice.

„Кralj Milutin je jedan od najvažnijih vladara srpske istorije, ne samo srednjovekovnog njenog razdoblja. Tokom svoje dugotrajne vladavine (1282-1321), mudrom politikom, čvrstim opredeljenjem za pravoslavnu veru, neprevaziđenim zadužbinarstvom i stvaranjem novog središta srpske države i srpskog naroda na prostorima od Кosova i Metohije do Skopske i Vranjske kotline iz osnova je promenio tok srpske države. A manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Gračanici zauzima posebno mesto u zadužbinarstvu kralja Milutina ali i u istoriji srpske srednjovekovne umetnosti po svom arhitektonskom rešenju, živopisu i kompoziciji. Ona je jedan od najreprezentativnijih spomenika kulture srpskog srednjeg veka“, navodi se u saopštenju Domakulture Gračanica.

O knjizi će govoriti: mrs Dario Miletić, Aleksandar Gudžić istoričar i autor.

Organizator promocije knjige „Sveti kralj Milutin i manastir Gračanica“ u Orahovcu je Crkvena Opština Orahovac a promociju je podržao Dom kulture „Gračanica“.