Promocija knjige „Put za Dečane“ Svetomira Arsića Basare večeras u Gračanici

Promocija knjige „Put za Dečane“ Svetomira Arsića Basare, i novog broja časopisa „Stremljenja“ održaće se večeras u 18 časova u Domu kulture „Gračanica“

Na promociji će govoriti direktorica NIJP „Panorama – Jedinstvo“, Rada Komazec, književnik i pesnik Dragomir Kostić, pesnik i urednik NIJP „Panorama – Jedinstvo“, Radomir Stojanović, dramska i pozorišna umetnica Jasmina Stojiljković i moderatorka i recitatorka Dragana Zečević.

„Basara kao pripovedač, okrenut je ka svetu prirode oblikujući svoje junake kojima je život bez prirode nezamisliv, ona ih greje i grani, ali biva nekad i surova prema njima. Kroz prikaz detinjstva od najranijih sećanja odrasli pripovedač se seća kroz narativne sekvence i fragmentarno donosi prikaze ljudi i događaja koje procenjuje značajnim za proces formiranja ličnog identiteta“, istakla je u recenziji Rada Komazec.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u Sevcu, u podnožju Šar planine. Predavao je na Višoj pedagoškoj školi u Prištini vajanje i metodiku likovnog vaspitanja. Ujedno je osnivač Likovne kolonije u Dečanima i inicijator osnivanja Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije. Piše studije o skulpturi, kao i likovne kritike i pripovetke. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja. Danas živi i stvara u Beogradu.

Prošle godine je dobio prestižnu nagradu „Longin“ u Gračanici za svoje sveobuhvatno umetničko stvaranje.

Događaj organizuju Dom kulture „Gračanica“ i izdavačka kuća NIJP „Panorama – Jedinstvo“.

Promocija se održava u okviru manifestacije „Vidovdanske svečanosti“.