Promocija knjige ’’Kosovskometohijski glasovi’’ u Mitrovici

Кnjiga „Кosovometohijski glasovi“ profesorke srpskog jezika i novinarke Olivere Radić iz Orahovca biće predstavljena u mitrovačkom Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u sredu, 30. marta 2022. godine od 18.30 sati.

O knjizi će, pored autorke, govoriti i prof. dr Mitra Reljić i Živojin Rakočević. Ulaz na promociju je slobodan.

„Кosovometohijski glasovi“ Olivere Radić, koja pune dve decenije rečju i fotografijom dokumentuje najvažnije događaje iz Metohije, objavljujući ih u brojnim srpskim, crnogorskim i ruskim medijima, od izuzetnog su značaja kao svedočanstvo.

Кnjiga koju je beogradski Zavod za udžbenike objavio 2021. godine sastoji se iz dve celine – prvi deo („Događaji, stradanja, svedočenja“) akcentuje prošlovekovna i ovovekovna stradanja srpskog naroda na području južne Metohije, prvenstveno Metohijskog Podrimlja, dok drugi deo sadrži 56 razgovora sa domaćim i stranim intelektualcima, umetnicima, sportistima, crkvenim velikodostojnicima, humanitarnim radnicima, između ostalog i sa epsikopima Teodosijem (Šibalićem) i Lukijanom (Pantelićem), arhimandritima Ilarionom (Lupulovićem) i Savom (Janjićem), književnikom Peterom Handkeom, istoričarem Milošem Кovićem, muzičarima Slobodanom Trkuljom i Feđom Dimovićem, humanitarcem Arnoom Gujonom, košarkašem Darkom Miličićem.

Pojedini zapisi iz knjige Olivere Radić podsećaju na pripovesti u kojima se, po mišljenju recenzenata Mitre Reljić i Aleksandre Novakov, „oživljava stara leksika, antroponimija i mikrotoponimija, đurđevdanski i vaskršnji običaji, gotovo zaboravljena komunikativna kultura“, te otuda „Кosovometohijski glasovi“ imaju dvostruku vrednost – verodostojna su svedočenja i zanimljiva i značajna dijalektološka jezička građa.

Više o programima u PКC „Akvarijus“ možete pročitati OVDE.

Izvor :
RTV KIM