Promocija knjige „Kosovometohijski glasovi“ Olivere Radić i uručenje nagrade za novinarsku humanost u Orahovcu

U Orahovcu je održana promocija knjige “Kosovometohijski glasovi“ Olivere Radić. Tom prilikom Radićevoj je uručen i novčani deo nagrade „Đoko Vještica“, koju Udruženje novinara Srbije dodeljuje za novinarsku humanost.

 “Knjiga i nagrada ne pripadaju samo meni nego, pre svega, svima vama, mojoj porodici koja je zaslužna za ovo što radim. Zahvalna sam crkvi i ocima, vladiki, jer su mi dali slobodu da slikam i fotrogarfišem, ali i da u manastirima uradim intervjue sa mnogim ljudima. Knjiga je svedočenje o jednom vremenu i događajima koji su se ovde dešavali, ona je mozaik tekstova o njima. To su tekstovi o stradanjima i ljudima koji žive ovde, koji su dolazili ovde i koji su osećali našu bol”, zaključila je Olivera Radić.

„Kosovometohijski glasovi“ su zbirka jedinstvenih tekstova, koja se pojavila u izdanju Zavoda za udžbenike kao jedno od najznačajnijih svedočanstava o životu, stradanjima, običajima i sudbini naroda orahovačkog i metohijskog kraja.

Knjiga je podeljena u dva poglavlja: „Događaji, stradanja, svedočenja“ i „Razgovori“.

O knjizi „Kosovometohijski glasovi“  i radu Olivere Radić govorili su recenzent Živojin Rakočević, predsednik Udruženja novinara Srbije i generalni sekretar UNS-a Nino Brajović.

“Kosovomometohijski glasovi je široko i najobuhvatnije svedočanstvo o životnim, političkim, društvenim, socijalnim, kulturnim, medijskim, jezičkim prilikama orahovačkog kraja. Među koricama ove knjige našao se geto život, istorijski koncept i teška sudbina ličnosti koja se kreće od otmica do životne radosti, od prostih ljudi do nobelovca Petera Handkea”, kazao je Rakočević.

“Retko šta može da ostavi trag kao što ga ostavljaju novinarski tekstovi. Zato će ova knjiga biti svedočanstvo jednog vremena. Olivera je postala ambasador humanosti novinarskog posla“, kazao je Brajović.

Rakočević i Brajović su istakli da je žiri Udruženja novinara Srbije ceneći rad Olivere Radić odlučio da ovogodišnja nagrada za novinarsku humanist „Đoko Vještica“ pripadne njoj.

Predsednik UNS-ovog ogranka na Kosovu Budimir Ničić govorio je o novinarskom radu Olivere Radić.

“Svakoj srpskoj sredini, svakom srpskom selu i svakom srpskom delu grada ovde na Kosovu  fali jedna Olivera Radić, i kao novinar, i kao humanista, i kao profesor. Kada je u pitanju novinarstvo i novinarski rad Olivere Radić,  mislim da ona kao i mnogi naši novinari na Kosovu, to radi pre svega iz ljubavi. Ta ljubav je potreba da se čuje istina, posebno iz ovih izolovanih sredina, da se svedoči o životu ovde kod nas“, rekao je Ničić.

Novčani deo nagrade Oliveri Radić uručio je vlasnik preduzeća „Transportšped“ Branislav Baćović.  Novčani deo ove nagrade je hiljadu evra, ali je darodavac Baćović ovoga puta udvostručio taj iznos. Olivera Radić je kompletan novčani deo nagrade poklonila crkvi Uspenja presvete Bogorodice u Orahovcu rekavši da je to njen doprinos kako bi se započelo oslikavanje fresaka.

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” ustanovljena je 2011. godine, a dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Izvor :
Medija centar Čaglavica