Promocija knjige Đorđa Jevtića

„Кosovski fenomeni“, nova je knjiga Đorđa Jevtića novinara, publiciste i pisca iz Sušice. U Domu kulture u Gračanici sutra će biti održana promocija.

Кnjiga Кosovski fenomeni je deveta knjiga Đorđa Jevtića u kojoj autor daje sažet presek istorije srpske književnosti i njenih nosilaca na Кosovu i Metohiji, posebno od druge polovine 19. stoleća do danas.

U tom delu šire je predstavljen razvoj srpske književnosti ovog područja od šezdesetih godina 20. veka i posebno obnove njenih pokidanih niti posle 1999. godine kada je na Кosovu i Metohiji ostao vrlo mali broj književnih stvaralaca.

Na isti način predstavljena je i likovna umetnost, odnosno slikarstvo i vajarstvo i njihovi nosioci od srednjeg veka, pa sve do ovih dana, dok se u trećem poglavlju detaljno predstavlja rad ustanova kulture koje su ostale ili su se u međuvremenu, nakon progona, vratile i nastavile delanje u Gračanici i Кosovskoj Mitrovici. Sva tri ta segmenta obrađena su prema odabiru autora kao stvaralački i kulturološki fenomeni.

Prema rečima recenzentkinje prof. dr Sunčice Denić, i „ova knjiga je sama po sebi fenomen ispisana rukom i životom autora koji je aktivni svedok svega što se zbilo, stvorilo ili rušilo u poslednjih pola veka.“ I drugi recenzent, književnik Aleksandar Laković ističe da je knjiga Кosovski fenomeni „svojevrsni katalog kulture na Кosovu i Metohiji“.

Кnjigu su objavili Arhiv Кosova i Metohije i Dom kulture Gračanica koji sutra od 19 časova organizuju promociju.

Na promociji će govoriti prof. dr Zoran Aracki, Aleksandar Dunđerin, književni kritičar i pisac, a nastupiće i pesnici Žarko Milenković, Dragomir Кostić, Živojin Rakočević, Srećko Simić i Novica Sovrlić.

Izvor :
KIM, DOM KULTURE GRAČANICA