Produžen raspust za Sretenje

Februarski raspust za đake na Kosovu koji prate nastavu po planu i programu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a povodom Dana državnosti Sretenja, produžen je zbog loše epidemiološke situacije za još dva dana i trajaće od 14. do 21. februara, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Odluku o izmeni Kalendara obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole doneo je resorni ministar Branko Ružić koji je kazao da će produženjem raspusta na 17. i 18. februar, đaci imati devet slobodnih dana, uključujući i vikende.

„Nakon brojnih konsultacija i nakon sagledavanja celokupne situacije i predviđanja da se pik ovog talasa virusa očekuje sredinom meseca, doneo sam odluku o produžetku raspusta. Prvi radni dan biće ponedeljak, 21. februar“, naveo je ministar, a preneo njegov kabinet.

Ocenio je da su škole „kao i ranije, bezbedne zbog primene i poštovanja epidemioloških mera“.

„Prema pokazateljima, rast broja zaraženih učenika i nastavnika ne prati rast broja zaraženih u opštoj populaciji“, naveo je Ružić.

Apelovao je na učenike i zaposlene u sistemu obrazovanja da tokom predstojećeg raspusta poštuju propisane epidemiološke mere „kako ne bi došlo do novih zaražavanja“.

Škole su zbog trodnevnog produžetka jesenjeg raspusta u prvom polugodištu, kao i zbog produženja februarskog raspusta, u obavezi da do kraja školske godine nadoknade dva radna dana, dok će školska godina biti produžena za tri dana. Umesto do 21, trajaće do petka, 24. juna.

Izvor :
Beta