Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

Jedan od inicijatora postavljanja ove zastave, Sadri Šalja iz Lipljana, kaže da je 28 mladih ljudi i drugova OVK postavilo ovu zastavu veličine šest metara.

U ulici Fehmi Ljadrovci, u blizini glavnog ulaza u Klinički centar, postavljena je zastava sa likovima osnivača OVK.

„Povodom novembarskih praznika postavili smo zastavu sa likovima ratnih vođa OVK i osnivača države Kosovo koje nepravedno drže u Hagu“, rekao je Šalja.

Prema njegovim rečima, zastava je postavljena „u znak poštovanja za njihov doprinos“.

U Štimlju otkrivena bista komandanta OVK Adema Jašarija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i Dana albanske zastave u Štimlju je danas otkrivena statua jednog od komadanata OVK Adema Jašarija.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Štimlja Naim Ismailji je rekao se „Dan zastave i rođendan legendarnog komandanta Adema Jašarija promovišu u centru grada“.

„Kao što je celo Kosovo i albanski narod, tako je i opština Štimlje godinama i decenijama prolazila uz žrtve, bol, krvoproliće i konačno ratom OVK krunisano je ono što se vekovima očekivalo, slobodno Kosovo“, rekao je Ismailji.

Prema njegovim rečima, sećanje mora da se vrati, ne samo na 22 godine već i na decenije i vekove unazad.

„Narod je do sticanja slobode imao dug i težak put pun žrtava gde su mnogi Albanci prilili svoju krv, pa svi mi koji danas slobodno dišemo u našoj zemlji imamo obavezu sećanja i poštovanja prošlosti. Ono što moramo da zapamtimo je da poštujemo vrednosti OVK jer su one temelj na kome se gradi naša država, Republika Kosovo“, zaključio je Ismailji.

Iako Dan nezavisnosti Albanije i albanske zastave nije na listi zvaničnih praznika na tzv. Kosovu, Kurti je doneo odluku da ovaj dan bude neradan, a s obzirom da pada u nedelju, pomeren je za prvi naredni radni dan odnosno sutra.

Izvor :
Kosova Press, Koha, RTV KIM