Priština optužuje Dačića za kršenje sporazuma iz Ohrida

FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / nr

Najavu da je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić otputovao u Strazbur kako bi sprečio članstvo Kosova u Savetu Evrope, iz Vlade Kosova ocenili su kao „ozbiljno kršenje člana 4“ sporazuma iz Ohrida.

Uz ovu ocenu, portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu za Radio Slobodna Evropa podseća kako član 4 tog sporazuma kaže da strane neće sprečavati jedna drugu da uđu u bilo koju međunarodnu organizaciju.

Prema njegovim rečima, 27 zemalja Evropske unije je podržalo Sporazum i sve te države su i članice Saveta Evrope.

„Oni zajedno čine većinu zemalja članica Saveta Evrope. Dakle, sve se dešava pred njihovim očima. Srbija se stalno javno izjašnjava o članovima koje neće primeniti, dok Kosovo stalno govori o potrebi pune primene sporazuma. Kosovo ostaje jedina konstruktivna strana, pre sastanaka, tokom pregovora i nakon usaglašavanja sporazuma“, naveo je Krieziu.

Pokušaj da se „stopira procedura“ za prijem Kosova u Savet Evrope najavljen je iz Beograda 18. aprila, uoči odlaska šefa diplomatije Srbije Ivice Dačića u sedište te međunarodne organizacije u Strazburu.

Portparol Vlade Kosova je rekao kako bi međunarodni partneri, posebno Francuska, Nemačka, Italija i SAD, kao glavni pobornici sporazuma iz Ohrida, trebalo da osude ponašanje Srbije.

Srbija, prema njegovim rečima, nastavlja sa starom pričom neprestanog kršenja dogovorenih sporazuma.

„Nastavlja da dokazuje da ona nije strana koja poštuje principe principe dobre vere, a da istovremeno vređa i ignoriše angažman međunarodne zajednice u postizanju i sprovođenju sporazuma“, rekao je.

Izvor :
RSE