Priština: Održan protest protiv femicida – nema mira bez bezbednosti žena

Organizacija Kolektiv za feminističku misao i akciju, uz pozive „Nema mira bez bezbednosti žena“, održala je protest u Prištini, zahtevajući da se rodno zasnovano nasilje i femicid tretiraju kao vanredno stanje.

Protest izazvan ubistvom 30-godišnje Ljiridone Ademaj po nalogu njenog supruga Naima Murselija počeo je povicima “sloboda, jednakost, solidarnost”.

Jedan broj demonstranata držao je plakate sa natpisom “Muškarci ubijaju žene , država ćuti“, „Pravda za Ljiridonu“, „Ženski neprijateljski sud“ i drugi, zahtevajući da se ova pojava hitno leči od strane države i da ubice dobiju zasluženu kaznu od nadležnih institucija.

Demonstranti su tokom protesta pominjali imena žena ubijenih tokom godina na Kosovu, tražeći pravdu za svaku od njih.

Na protestu su bili i rođaci preminule Ljiridone koji su držali plakate „Pravda za Ljiridonu!“.

Ljiridona Sijarina , iz organizacije Kolektiv za feminističku misao i akciju, poručili su da su se okupili da pokažu, prema njenim rečima, da se ovo ratno stanje koje devojke i žene doživljavaju mora jednom zauvek okončati. ​​

„Ovde smo okupljeni od svakodnevnog bola i revolt i femicid koji činite devojkama i ženama. Okupili smo se jer su devojke i žene u opasnosti, okupile smo se da još jednom pokažemo da ovo ratno stanje koje mi kao devojke i žene doživljavamo mora jednom da se završi. Ovo bi se moglo dogoditi ako se svi okupimo“, rekla je ona.

Protest je organizovan nakon ubistva koje se dogodilo u Prištini 29. novembra kada je ubijena Ljiridona Ademaj, supruga bivšeg savetnika Bedžeta Pacolija, Naima Murseljija, koji je uhapšen pod sumnjom da je učestvovao u tom zločinu.

Izvor :
Ekonomia online, Kim