Pripreme za tradiocionalni doček pravoslavne Nove godine u Gračanici uveliko u toku

U Gračanici su u toku poslednje pripreme za organizovani doček pravoslavne Nove godine.  I ove, kao i prethodnih godina, doček se tradicionalno organizuje u centru Grčanice, uz pečenog vola na ražnju, kuvano vino i rakiju i muziku.  

Za posetioce i meštane opštine Gračanica večeras će biti priređen i kulturno zabavni program. Bina na kojoj će izvođači večeras nastupati je postavljena, a pečenje vola počelo je u ranim jutarnjim časovima.

“Počeli smo još pre tri, četiri dana sa pripremama, ali od juče smo krenuli intenzivnije. Rano ujutru smo krenuli sa pečenjem vola, pa je stigla bina, evo kao što vidite i sami i dalje se montira. Vo ima oko 463 kilograma žive mere. Večeras očekujemo dobru zabavu i ovim putem pozivam sve naše meštane da dođu u što većem broju i da se lepo zabavimo”, rekao je rekao je direktor NVO „Gračanička omladinska incijativa“ i organizator dočeka Dejan Božidarević za Medija centar.  

Organizator dočeka pravoslavne nove godine je opština Gračanica u saradnji sa NVO “Gračanička omladinska inicijativa”, a za program ove proslave Opština Gračanica i ova nevladina organizacije opredelile su 19.500 evra.

“Tu je predviđeno sve, iznajmljivanje bine, izvođači, hrana, priprema hrane, dvnevnice za ljude koji rade. Uglavnom da vam kažem nešto, narativni i finansijski izveštaji će biti podneti polovinom februara u opštini, da ne kalkulišemo, vidim na društvenim mrežama ovakve i onakve izjave, ali naše je da radimo naš posao”, rekao je Božidarević.

Promoter događaja je Turistička organizacija Gračanice. Prema rečima direktore ove organizacije Sandre Đokić program će početi u 18 časova.

“Kao i ranijih godina i ove godine smo pripremili bogat zabavni program za naše meštane, a osim toga se i tradicionalno peče vo na ražnju, a od šest časova će se ovde služiti i kuvana rakija i vino. Od 21.30 krećemo sa zabavnim programom, na početku će nastupati lokalni didžej Ares, a nakon toga lokalni akustični bend “Večita dilemma”, a od 22.30 očekuju nas gosti večeri – Sloba Vasić i Lena Čolak, koji će sa nama ostati iza ponoći i za naše meštane Gračancie će se potruditi da prirede dobru zabavu. Naravno uz sve to od 21.30 imaćemo i akciju Deda mraza, koji će izvlačiti pisma koja su deca slala u prethodnom periodu, tako da ćemo i za naše mališane imati događaj. Trudili smo se da i ove godine organizujemo doček u skladu sa našim mogućnostima i očekujemo veliki broj ljudi”, rekla je direktorka Turističke organizacije Gračanice Sandra Đokić.

Jedan od onih koji su ustanovili organizaciju Nove godine u Gračanici po julijanskom kalendaru je i Srećko Todorović iz ovog mesta.

“Te 2000. godine radnici Doma kuture i radnici Radio Gračanice od sopstvenih sredstava su napravili ovu predivnu manifestaciju, koja i danas traje i drago mi je zbog toga. To je tada bilo mnogo teže, mnogo je bila gora situacija, ali te 2000. godine dok je na ovom platou padao sneg, kuvala se rakija i igralo kolo, mi smo manifestaciju ustanovili i, ponavljam,  drago mi je što ona i dalje traje i nadam se da će se nastaviti  u istom takvom duhu, isto tako tolerantna i da će imati mnogo posetioca”, naveo je Srećko Todorović.

Meštani Gračanice sa kojima smo razgovarali kažu da će pravoslavnu Novu godinu dočekati na trgu u centru ovog mesta.

Izvor :
Medija centar Čaglavica